Žižek in Assange sta si oder delila že julija v Londonu, ko je potekala razprava o Wikileaksu. Foto: Reuters
Žižek in Assange sta si oder delila že julija v Londonu, ko je potekala razprava o Wikileaksu. Foto: Reuters

Oddaja bo na sporedu v torek ob 13.30 po srednjeevropskem času, epizoda pa bo takoj po koncu na voljo na spletu.

Na spletni strani oddaje je Žižek opisan kot "intelektualni superzvezdnik". Filozof, psihoanalitik in kulturni komentator, ki je bil v času Jugoslavije odpadniški mislec, na prvih volitvah po osamosvojitvi pa kandidiral za predsednika države.
"Žižek je zloglasni provokator, ki se opisuje kot leninist, pa tudi občudovalec evropske judovsko-krščanske dediščine, v njegovem ljubljanskem stanovanju pa visi portret Josipa Stalina. Je profesor na Evropski podiplomski šoli za medije in komunikacijo, raziskovalec na inštitutu za sociologijo v Ljubljani in mednarodni direktor Birkbeckovega centra za družboslovje v Londonu," navaja stran.

Z leve na desno
David Horowitz je sloviti privrženec konservativne ameriške politične misli in zakrknjen sionist. V 60. in 70. letih je bil urednik revije Ramparts in vodilna figura vzhajajoče "nove levice" na kalifornijski univerzi v Berkeleyju, delal pa je tudi za londonsko mirovno fundacijo Bertrand Russell.
Njegov prehod na desno se je začel v 70. letih, potem ko se je njegovo prijateljevanje z revolucionarno levičarsko organizacijo Črni panterji končalo z osebno tragedijo. Danes je David Horowitz direktor Freedom Centra in ploden avtor politične literature. Njegov sklad se bojuje proti levičarskim in islamističnim vplivom v medijih, visokem šolstvu in politiki.

Pogovor med trojico je trajal dve uri in pol, ton pogovora pa je prehajal od bojevitega do zabavnega. Teme so naglo preskakovale, med njimi pa so se znašli Palestinci in nacisti, Stalin in Obama, propad Evrope ter napetosti med svobodo in enakostjo.