Assangea so pred sodiščem v Londonu pričakali številni privrženci in novinarji. Foto: EPA
Assangea so pred sodiščem v Londonu pričakali številni privrženci in novinarji. Foto: EPA

40-letni Assange skuša na sodišču izpodbiti februarsko odločitev sodišča o izročitvi Švedski zaradi obtožb o spolnem napadu na dve dekleti. Eno izmed deklet Assangea obtožuje, da je imel z njo spolni odnos, medtem ko je spala, druga pa ga obtožuje, da je med spolnim odnosom namerno poškodoval kondom. Švedsko tožilstvo je pojasnilo, da prva kršitev spada med tri najhujše kategorije posilstva na Švedskem, za kar mu grozi štiriletna zaporna kazen.

Avstralec, ki od aretacije decembra lani prebiva v hišnem priporu v Londonu, trdi, da so obtožbe proti njemu politično motivirane, in vztraja, da bi bile z izročitvijo Švedski kršene njegove človekove pravice. Assange se boji, da bi bilo sojenje na Švedskem nepravično ali pa da ga bodo švedske oblasti izročile ZDA, ki proti njemu pripravljajo svojo obtožnico zaradi vohunjenja, za kar bi ga lahko poslali v zapor v vojaško oporišče Guantanamo na Kubi ali pa bi mu prisodili smrtno kazen.

Odločitev sodišča bo znana v sredo
Obravnava na sodišču bo potekala še v sredo, kdaj bosta sodnika objavila odločitev, pa še ni znano. Če bo Assange izročen, bo moral na Švedskem odgovarjati na obtožbe o spolnem napadu in posilstvu dveh žensk, ki naj bi ju napadel avgusta lani v Stockholmu.

Assangea na sodišču zastopa vodilni britanski odvetnik za človekove pravice Gareth Pierce, ki je že napovedal, da bo primer posredoval tudi Evropskemu sodišču za človekove pravice v Strasbourgu. Assangeevi odvetniki so na sodišču povedali, da je bila njegova aretacija pomanjkljiva, saj ni pošteno opisala vseh obtožb proti njemu. Dejal je, da je bil Assange žrtev neskladja med britanskim in švedskim zakonom glede tega, kaj predstavlja spolni zločin.

Pred višjim sodiščem v Londonu se je zbralo nekaj Assangeevih privržencev.

Assange razburil z objavo ameriških tajnih depeš
Konec lanskega leta je Assange z objavo tajnih ameriških diplomatskih depeš, ki razkrivajo podrobnosti ameriške vojne proti terorizmu in odnose med velesilami ter pikantne podrobnosti o posameznih državah in politikih, na spletni strani WikiLeaks povzročil pravo malo revolucijo in veliko razburjenje po vsem svetu.