Assange se brani pred obtožbami posilstva. Knjiga mu ne dela nobenih uslug. Foto: Seamus Murphy
Assange se brani pred obtožbami posilstva. Knjiga mu ne dela nobenih uslug. Foto: Seamus Murphy

Assangeev nekdanji tesni sodelavec Daniel Domscheit-Berg v knjigi Inside WikiLeaks trdi, da je Assange postal prav tak kot ljudje, proti katerim se je bojeval.
WikiLeaksova misija je bila nadzorovati oblastnike in odločitve, ki jih sprejemajo za zaprtimi vrati, ter omogočiti transparentnost, a končalo se je z oblikovanjem skupine, ki jo je prevzel isti tak občutek moči in skrivnostnosti, piše nekdanji predstavnik in glavni programer WikiLeaksa, 32-letni Nemec Domscheit-Berg.

"Stran je iz bledoličnih računalniških piflarjev ustvarila javne osebe, ki se jih bojijo politiki, vojaški poveljniki in izvršni direktorji," navaja avtor. Ob tem še trdi, da ga je Assange nadrl, ker je načel vprašanje njegovega obstanka na čelu strani. Prepiri med njima naj bi izbruhnili zaradi denarja, netransparentnosti pri delu in Assangeeve obsedenosti s teorijami zarot. "Bil je prepričan, da nismo varni na ulici, da moramo iti v ilegalo in začeti nositi neprebojne jopiče," trdi avtor knjige, ki bo izšla danes v 16 državah.
Mučil mačko?
In čeprav naj bi knjiga govorila tudi o pozitivnih plateh "najnevarnejše spletne strani na svetu", je polna nizkih udarcev. Računalničar tako med drugim piše o Assangeevih higienskih navadah in manirah za mizo, "kot da bi bil vzgojen v gozdu", trdi pa tudi, da se je nekoč izživljal nad njegovo mačko.
In medtem ko Avstralec čaka, ali ga bodo izročili Švedski zaradi obtožb posilstva, so zanimive trditve o njegovem odnosu do žensk. "Julian ima samo eno merilo. Ženska mora biti po možnosti mlajša od 22 let. Ne sme se mu postavljati zoper in mora dobro vedeti, kakšna je njena vloga," piše o Assangeu, ki naj bi se hvalil tudi s tem, koliko otrok je zaplodil po vsem svetu.