Assange se iz londonskega hišnega pripora bojuje proti izročitvi Švedski. Foto: EPA
Assange se iz londonskega hišnega pripora bojuje proti izročitvi Švedski. Foto: EPA
Med policijskimi dokumenti, ki so zdaj prišli na dan, je kot dokazno gradivo predložen tudi počen kondom.

Na spletu se je namreč pojavil fascikel s 100 stranmi prepisov pogovorov, zapiskov preiskovalcev in drugega materiala, ki ga zdaj javnost zagreto secira.
V dokumentih je zbran material, ki so ga tožilci lani posredovali Assangeevemu stockholmskemu odvetniku Björnu Hurtigu, Hurtig pa ga je nato po telefaksu poslal v urad Assangeevega britanskega odvetnika Marka Stephensa.
Čeprav gre za tajne dokumente, pa so po prihodu v London nekako prišli na dan. V zadnjih dneh so bili namreč anonimno objavljeni na posebni strani za razpečavanje dokumentov Adobe Acrobat, povezava do strani pa že kroži na švedskih forumih in blogih.

Dokumenti razkrivajo, kako sta Assangeevi ločeni spolni prigodi z dvema ženskama lani na Švedskem pripeljali do kriminalne preiskave, v njih so zabeleženi policijski pogovori z obema domnevnima žrtvama in s prijatelji, ki sta se jima zaupali. V dokumentih ni ničesar, kar bi podprlo Assangeeve trditve, da je švedska preiskava del "umazane kampanje" proti WikiLeaks.
Spolni odnos s sabotiranim kondomom?
Assange se je začel z ženskama sestajati med svojim 10-dnevnim obiskom Stockholma avgusta lani. Prva ženska, ki jo na sodišču označujejo za "Gospodično A", je policiji povedala, da je njena spolna avantura z Assangeom postala nasilna, ko jo je on stisnil na posteljo, potem ko je ona posegla po kondomu. Nato naj bi jo le izpustil in se sprijaznil s kondomom, a naj bi ga nekako sabotiral, da se je strgal, pri tem pa nadaljeval spolni akt. "Gospodična A" je strgani kondom shranila in ga predala policiji.
Druga ženska, "Gospodična W.", naj bi tudi sprva privolila v odnose z Assangeem. Toda pozneje, ko sta bila v postelji, naj bi Assange začel z njo občevati, medtem ko je še spala - od tod osnova za obtožbo posilstva. Sodeč po njeni policijski izjavi, se je zbudila in Assangea vprašala: "Ali kaj nosi?" "Tebe," naj bi na to odgovoril Assange. "Bolje, da nimaš HIV-a," je ona odvrnila. "Seveda ne," je zatrdil on. Po njenih besedah je bilo takrat že prepozno, da bi spolni akt ustavila, zato mu je dovolila, da nadaljuje, čeprav je že celo noč godrnjala zaradi njegove (ne)uporabe kondoma.
Po omenjenih dogodkih sta se obe ženski sestali in odšli na policijo, potem ko jima ni uspelo prepričati Assangea, da naj se testira za virus HIV.
Assange uradno še ni bil obtožen posilstva, sam pa zanika, da bi storil kar koli narobe. Trenutno je Avstralec v hišnem priporu blizu Londona, medtem ko se bojuje proti izročitvi Švedski. Njegov odvetnik trdi, da švedsko tožilstvo zlorabljajo švedske in britanske pravne postopke s tem, ko zahtevajo izročitev Assangea, ne da bi ga obtožili zločina.