Odločitev o dovoljenju naj bi Ema sprejela do 29. januarja. Foto: Reuters
Odločitev o dovoljenju naj bi Ema sprejela do 29. januarja. Foto: Reuters

"Evropska agencija za zdravila je prejela vlogo za pogojno dovoljenje za promet za cepivo proti covidu-19, ki sta ga razvila AstraZeneca in Univerza Oxford," je na spletni strani sporočil evropski regulator s sedežem v Amsterdamu.

Kot je sporočila Ema, bo ocena cepiva potekala v pospešenem časovnem okviru. Odločitev o dovoljenju za promet bi lahko bila izdana do 29. januarja na zasedanju pristojnega odbora, pod pogojem, da so predloženi podatki o kakovosti, varnosti in učinkovitosti cepiva dovolj zanesljivi.

EU naročil 400 milijonov odmerkov tega cepiva

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je prošnjo AstraZenece označila za dobro novico. "Ema bo preučila varnost in učinkovitost cepiva. Ko bo cepivo dobilo pozitivno znanstveno oceno, bomo delali s polno hitrostjo, da odobrimo njegovo uporabo v Evropi," je zapisala na družbenem omrežju Twitter.

Po cepivih Pfizerja in BioNTecha ter Moderne proti covidu-19 je cepivo AstraZenece tretje, ki naj bi dobilo pogojno dovoljenje v EU-ju. Unija je naročila 400 milijonov odmerkov tega cepiva. Pogojno dovoljenje omogoča zgodnji dostop do zdravil v kriznih razmerah, na podlagi manj celovitih podatkov, kot se običajno zahtevajo. Razpoložljivi podatki morajo zagotavljati, da so koristi zdravila večje od tveganj, proizvajalec pa mora pozneje zagotoviti celovite podatke.

Cenejše cepivo od že odobrenih dveh

Cepivo AstraZenece in oxfordske univerze je sicer v raziskavah izkazalo manjšo učinkovitost od cepiv Pfizerja in Biontecha ter Moderne, a je njegova prednost v tem, da ga je mogoče hraniti v običajnih hladilnikih, in to celo do šest mesecev. Je tudi bistveno cenejše. V raziskavah so potrdili, da cepivo nudi 70-odstotno zaščito pred covidom-19, ki jo je po navedbah AstraZenece mogoče povečati s posebnimi odmerki.

Za razliko od cepiv, ki sta že odobreni v Uniji, pa švedsko-britansko cepivo ni mRNA cepivo. Aktivna sestavina tega cepiva je AZD1222 in temelji na oslabljeni različici prehladnega virusa šimpanzov. Vsebuje genski material iz površinske beljakovine, s katero se virus SARS-CoV-2 pritrdi na človeške celice.

Cepivo AstraZenece in oxfordske univerze je kot prvo na svetu odobrilo Združeno kraljestvo, kjer so množično cepljenje s tem cepivom proti covidu-19 začeli prejšnji teden. EU je pogodbe o nakupu cepiva sklenil s še tremi farmacevtskimi podjetji ‒ Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutical, ki je del ameriške skupine Johnson & Johnson, in CureVac.