Rusko cepivo sputnik V. Foto: Reuters
Rusko cepivo sputnik V. Foto: Reuters

Ruska podružnica AstraZenece je sporočila, da začenjajo "program kliničnih testov, s katerimi želijo ugotoviti varnost in imunogenost kombinacije cepiva AZD1222, ki sta ga razvili AstraZeneca in univerza v Oxfordu, ter sputnik V, ki ga je razvil ruski raziskovalni inštitut Gamaleja".

V kliničnih testiranjih, ki naj bi jih začeli do konca leta, bodo sodelovali starejši od 18 let.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ruski investicijski sklad, ki je financiral rusko cepivo, je sporočil, da je AstraZeneci 23. novembra predlagal uporabo eno od dveh sestavin cepiva sputnik V in da je britansko podjetje v to privolilo.

"Združevanje različnih cepiv proti covidu-19 bi bilo lahko pomemben korak pri vzpostaviti širše zaščite zaradi močnejšega imunskega odziva in boljše dostopnosti," so poudarili v AstraZeneci. Sodelovanje z ruskim inštitutom Gamaleja so navedli kot pomembno za raziskavo tovrstnega potenciala kombinacij cepiv.

Rusija je bila ena prvih držav, ki je razvila cepivo proti covidu-19. Z njim so pretekli teden že začeli množično cepljenje zdravstvenih delavcev in rizičnih skupin, čeprav tretja, sklepna faze kličnih testiranj še ni končana. Vmesni izsledki so po trditvah Rusije pokazali 95-odstotno učinkovitost. Cepivo AstraZenece pa je povprečno 70-odstotno učinkovito.

EU z novo spletno stranjo o cepivih

Evropska komisija je vzpostavila novo spletno stran o cepivih proti covidu-19, na kateri so zbrana ključna dejstva o cepivih, informacije o aktivnostih EU na področju zagotavljanja cepiv in postopkih odobritve. Na strani, ki je na voljo tudi v slovenskem jeziku, je med drugim mogoče najti informacije o tem, kako cepiva delujejo, kako jih razvijajo in kako poteka postopek njihove odobritve. Na njej so tudi videoizjave strokovnjakov.

Cepivo Sanofija in Glaxosmithklina šele konec leta 2021

Farmacevtska velikana, francoski Sanofi in britanski Glaxosmithkline (GSK), sta medtem sporočila, da bo cepivo na voljo šele konec prihodnjega leta, potem ko so rezultati kliničnih preizkušanj pokazali nizek imunski odziv pri starejših odraslih, verjetno zaradi nezadostne koncentracije antigena.

Doslej so napovedovali, da bodo vlogo za odobritev vložili v prvi polovici leta 2021.

Sanofi, eden največjih proizvajalcev cepiv na svetu, je najprej upal, da bo lahko prihodnje leto izdelal milijardo odmerkov cepiva, to pa je cilj, ki ga ni več mogoče doseči.

Cepivo, ki ga razvijata Sanofi in GSK, temelji na tehnologiji, ki jo je Sanofi uporablja za izdelavo cepiv proti sezonski gripi, in tehnologiji adjuvansa, ki jo je razvil GSK.

Napoved pomeni velik zastoj v prizadevanjih za boj proti pandemiji.