Avstralski diplomat William Stuart Brown je bil leta 2004 na Baliju aretiran in obsojen na 13 let zapora zaradi spolnega nasilja nad 13 in 15 let starima dečkoma. Foto: Reuters
Avstralski diplomat William Stuart Brown je bil leta 2004 na Baliju aretiran in obsojen na 13 let zapora zaradi spolnega nasilja nad 13 in 15 let starima dečkoma. Foto: Reuters

Vlada v izjavi za javnost poudarja, da bo Avstralija prva na svetu obsojenim pedofilom prepovedala potovanje v tujino, in dodaja, da zakon pedofilom preprečuje pot v države v razvoju, kjer so zunaj nadzora in dosega avstralskega pravosodnega sistema, poroča CNN.

Avstralska zunanja ministrica Julie Bishop je v okviru boja proti otroškemu spolnemu turizmu napovedala, da bodo z zakonom prepovedali, da bi imeli registrirani pedofili avstralski potni list in da bi potovali v tujino. Pri tem je povedala, da je samo lani v tujino potovalo skoraj 800 registriranih pedofilov.

Avstralski pedofili pogosto potujejo v države v razvoju v Aziji, mnogi pa ne izpolnijo svoje obveznosti in ne obvestijo policije o svojem potovanju v tujino. Za polovico med njimi obstaja srednja ali velika nevarnost, da bodo ponovili kaznivo dejanje.

Za ukrep se je vlada odločila po vrsti vidnih primerov spolnih zlorab otrok v tujini, vključno s primerom Avstralca Roberta Ellisa, ki so ga lani na indonezijskem otoku Bali obsodili zaradi spolnih zlorab enajstih indonezijskih deklet.

Pravosodni minister Michael Keenan je novi zakon označil za doslej najmočnejši ukrep proti otroškemu spolnemu turizmu na svetu. "Nobena država še ni sprejela tako odločnega in močnega ukrepa, da bi svojim državljanom preprečila potovanje v tujino, pogosto v ranljive države, da bi zlorabili otroke. Vsekakor gre za prvi primer na svetu," je dodal Keenan.

Po njegovem mnenju bodo potni list odvzeli okoli 20.000 obsojenim pedofilom, ki so prestajali zaporne kazni in jih še vedno nadzirajo v okviru nacionalnega registra. Letno dodajo okoli 2.500 novih primerov.

Senator Derryn Hinch, ki se zavzema za ukrep, je ob napovedi njegove uvedbe izrazil veliko zadovoljstvo. "Ljudje opozarjajo, kaj pa človekove pravice? Ko posiliš otoka, po mojem mnenju izgubiš tudi del človekovih pravic," je dejal.

Otroški spolni turizem razširjen v 24 državah
Po podatkih nevladne organizacije EPCAT je v svetu najmanj 24 držav, kjer je razširjen otroški spolni turizem. Najbolj prizadeti območju sta Južna Amerika in jugovzhodna Azija.

UNICEF predvideva, da je po svetu kar dva milijona ljudi otrok vsakoletno deležnih spolnega izkoriščanja. Ekonomija otroškega spolnega turizma naj bi dosegala vrednosti skoraj 18 milijard eurov letno, po poročanju CNN-a ugotavlja UNICEF.