Pred višjim sodiščem so se zbrali tudi protestniki proti sporni politiki. Foto: EPA
Pred višjim sodiščem so se zbrali tudi protestniki proti sporni politiki. Foto: EPA

Sodišče je zavrnilo vloženo pritožbo neimenovane ženske iz Bangladeša, ki je bila zadržana v Nauruju, a so jo med nosečnostjo pripeljali v Avstralijo. Odvetnik nosečnice je takšno politiko označil za protiustavno. Ta odločitev pomeni, da bo verjetno več kot 200 ljudi, ki so prišli sem, da bi poiskali zdravniško pomoč, deportiranih v centre v Nauruju, opozarjajo človekoljubne organizacije.

Ob teh prosilcih za azil je tudi 37 v Avstraliji rojenih otrok. Polemike so zlasti okrog primera petletnega dečka, ki naj bi ga domnevno v Nauruju posilili, zdaj pa se bo moral vrniti v tisti center. Zanj je vlada dejala, da se bo glede odločitve o morebitni vrnitvi dečka posvetovala z zdravniki, poroča BBC.

Centri v Nauruju in Manusu
Vsakdo, ki nezakonito skuša doseči Avstralijo z ladjo ali čolnom in tam zaprositi za azil, je poslan v centre na ta pacifiški otok ali pa otok Manus v Papui Novi Gvineji. Avstralija že nekaj časa na tak način "učinkovito" rešuje težave z velikim številom prosilcev za azil. Plačujejo zajetno količino denarja Nauruju in Papui Novi Gvineji, da imata te centre.

To je pomembna zmaga za avstralsko konservativno vlado in njeno stališče do prosilcev za azil. Po odločitvi sodišča je avstralski premier Malcolm Turnbull v govoru pred parlamentom branil sporno politiko varovanja meja. Dejal je, da je takšna politika nujna, da se prepreči tihotapljenje ljudi, ki ne bo "prevladalo nad avstralsko suverenostjo". Dodal je, da so meje varovane in da je v takšnem primeru treba nekje potegniti črto. "Ta črta je naša meja," je pristavil predsednik vlade.

Ostre kritike mednarodne skupnosti
Politiko avstralske vlade ostro kritizirajo Združeni narodi in človekoljubne organizacije, ki poročajo o neprimernih razmerah, nasilju in zlorabah v teh centrih. Kljub pritiskom pa avstralska vlada ni popustila. Čeprav mednarodna skupnost ostro kritizira, pa ankete kažejo, da ima takšna vladna politika podporo tamkajšnje javnosti.

Pred časom so avstralski senatorji, pozvali, da zaradi neprimernih razmer in ogrožene varnosti iz Nauruja odstranijo otroke. Minister za priseljevanje Peter Dutton je poročilo senatne komisije, kjer je bilo zapisano, da naj se raziščejo obtožbe o posilstvih in zlorabah ter se ob tem omogoči dostop novinarjem in predstavnikom človekoljubnih organizacij, označil za "lov na čarovnice ".

Odgovornost ostaja
Medtem so avstralski predstavniki Unicefa dejali, da odločba sodišča ne spreminja moralne odgovornosti in obveznosti Avstralije do zaščite pravic otrok v skladu z mednarodnim pravom. Unicefu se zdi "nerazumno", da Avstralija prelaga odgovornost na države v razvoju, ko ve, da Nauru v teh centrih ne zagotavlja ustrezne zaščite, zdravstvenih razmer, socialnega varstva in izobrazbe.