V Avstraliji opažajo naraščanje števila prosilcev za azil, ki na čolnih in ladjah prihajajo v državo. Samo letos so jih našteli že 13.000. Foto: EPA
V Avstraliji opažajo naraščanje števila prosilcev za azil, ki na čolnih in ladjah prihajajo v državo. Samo letos so jih našteli že 13.000. Foto: EPA

Rudd, ki je na čelu vlade in vladajoče laburistične stranke pred kratkim zamenjal Julio Gillard, je povedal, da bodo vse ljudi, ki bodo v državo prispeli nezakonito, nemudoma poslali v Papuo Novo Gvinejo, kjer bodo v centrih na otoku Manus najprej preučili njihov status, nato pa jih, če bodo izpolnjevali pogoje, namestili kot begunce. Pojasnil je, da so odločitve sprejeli z namenom, da bi znova zagotovili varnost na avstralskih mejah.

"Prosilci za azil, ki bodo prispeli v Avstralijo, odslej ne bodo imeli nobene možnosti več, da bi bili nameščeni v Avstraliji kot begunci," je povedal Rudd in dodal: "Naša država ima dovolj tihotapcev ljudi, ki izkoriščajo prosilce za azil in dovoljujejo, da se utapljajo sredi oceana."

Avstralija zaostruje svojo azilno politiko
Novica je del širšega zaostrovanja azilne politike, ki ga je pred prihajajočimi volitvami v Avstraliji napovedal Rudd. V Avstraliji namreč hitro narašča število prosilcev za azil, ki na čolnih in ladjah prihajajo v državo. Samo letos so jih našteli že 13.000.

V skladu z omenjeno odločitvijo bodo avstralske oblasti bistveno razširile centre za obravnavo prošenj za azil, je še napovedal Rudd in dodal, da število ljudi, ki jih lahko pošljejo na otok Manus, ni vnaprej omejeno.