Vegemite je najbolj priljubljen avstralski namaz. Foto: EPA
Vegemite je najbolj priljubljen avstralski namaz. Foto: EPA
V aboriginskih skupnostih je alkoholizem velik problem. Foto: EPA

Pivski kvas je ključna surovina temno rjavega namaza, ki so ga v Avstraliji med prvo svetovno vojno razvili kot nadomestek britanskega Marmita, ki je v "deželi tam spodaj" med vojno povsem pošel.

Po poročanju Sydney Morning Heralda je zlorabljanje Vegemita v namene varjenja domačega alkohola na nekaterih delih pokrajine Northern Territory še posebej razširjeno, pri čemer ljudje kupujejo tudi po 20 kozarcev avstralskega najljubšega namaza naenkrat.

Kronični alkoholizem je v avstralski aboriginski skupnosti pereč problem, zaradi česar so oblasti v številnih rezervatih uvedle stroga pravila glede kupovanja, prodaje in uživanja žganih pijač.

Iskanje alternativ prepovedi
Aborigini skušajo zakone zaobiti, pri tem pa uporabljajo najrazličnejše metode - zadnja naj bi bila predelava Vegemita s pomočjo fermentacije, kar naj bi izvajali kar v domačih kadeh. Kot piše časnik The Australian, se odrasli in celo otroci opijajo z domačim zvarkom, ki ga včasih mešajo s pomarančnim sokom.

V nekaterih primerih otrok ni v šolo, ker imajo mačka po Vegemitu, zvarek iz Vegemita pa je tudi vse pogostejši dejavnik pri primerih družinskega nasilja, opozarja avstralski minister za avtohtone zadeve Nigel Scullion.

Scullion sicer ob tem poudarja, da vlada nima nobenega namena na kakršen koli način omejiti prodaje Vegemita ali drugih kvasnih izdelkov, ki bi jih v odročnih skupnostih lahko uporabili za varjenje domačih alkoholnih pijač. "Naše prioritete so vedno bile spraviti otroke v šolo, narediti skupnosti varnejše in pripraviti ljudi, da si poiščejo službo. So pa tudi trgovine v teh skupnostih odgovorne, da prijavijo vsak nakup, ki bi se jim zdel sumljiv," je povedal Scullion.

Z njim se strinja tudi konservativni avstralski premier Tony Abbott, ki sicer v preteklosti ni bil najbolj takten ali empatičen glede aboriginske problematike: "Zadnja stvar, ki si jo želim, je, da bi moral ustanoviti vegemitsko stražo. Vegemite je za večino ljudi zmerno hranljiv namaz, ki si ga privoščijo na svojem jutranjem toastu."