To je tudi končni epilog v razpravi o sporni avstrijski protidampinški zakonodaji.

Vouk: Visoke kazni v nasprotju z evropskim pravom
Kot pojasnjuje odvetnik Rudi Vouk iz Odvetniške pisarne Grilc Vouk in Škof iz Celovca, ki je tudi dosegla to razsodbo, je evropsko sodišče povedalo, da so visoke kazni, ki so jih avstrijski organi zaračunavali slovenskim in drugim tujim podjetnikom, ki so v Avstriji opravljali svoje storitve, v nasprotju z evropskim pravom.

Delovanje slovenskih podjetij na avstrijskem trgu bo zdaj lažje. Fotografija je simbolična. Foto: EPA

Zakon bo treba spisati na novo
"Avstrija bo morala ta zakon spisati na novo. Zakon takšen, kot je, je od danes neuporaben,"
je za Radio Slovenija dejal Vouk.

Pritožbe 130 slovenskih podjetij na Evropsko komisijo
Okoli 130 slovenskih podjetij je prav zaradi visokih kazni podalo pritožbo na Evropsko komisijo. "Mislim, da je pri postopkih, ki že potekajo, kjer je že vložena pritožba, mogoče, da bo preprosto sledilo zastaranje teh postopkov, če avstrijski zakonodajalec ne bo pravočasno uveljavil novega zakona."

Sodba v korist slovenskih podjetij v Avstriji

Zakonodaja kot način izrinjanja tujih podjetij iz Avstrije
Številni so v protidampinški zakonodaji videli poskuse Avstrije, da bi s svojega trga pregnala tuje podjetnike. "S tem je Avstrija uspešno pregnala vrsto slovenskih podjetij z avstrijskega trga, moram pa povedati, da v večini primerov ni šlo za nikakršni plačilni damping. Delavci so dobili pošteno plačo, dobili so plačano to, kar je predpisano. Šlo je za neke papirčke, ki jih ni bilo na kraju samem oziroma so jih prepozno prinesli."

Po mnenju Vouka bo zdaj za slovenska podjetja spet lažje priti na avstrijski trg.