Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz se je odločil, da turški minister ni dobrodošel, razen če bi šlo za dvostransko srečanje. Foto: Reuters
Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz se je odločil, da turški minister ni dobrodošel, razen če bi šlo za dvostransko srečanje. Foto: Reuters
Recep Tayyip Erdogan
Nemčija turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu ob robu vrha G20 v Hamburgu ni dovolila, da nagovori pripadnike turške manjšine. Foto: Reuters

Gre za načrtovan nastop ob zaznamovanju dogodka izpred leta dni, ki pa se ga minister Nihat Zeybekci ne bo smel udeležiti, je odločil avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz.

Zunanje ministrstvo na Dunaju je odločitev utemeljilo s tem, da je želel turški minister obiskati Avstrijo "izključno z namenom javnega nastopa". "Obstaja nevarnost za javni red in varnost v Avstriji," so zapisali. Dodajajo, da bi bil na dvostranskem obisku medtem minister "seveda dobrodošel", povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Dunaj kritičen do Ankare
Ministrstvo je spomnilo, da je Kurz poskus državnega udara 15. julija lani "takoj jasno obsodil in to dela še naprej", da pa obenem obsoja tudi stanje človekovih pravic v Turčiji, množične aretacije in odpuščanja po poskusu udara ter omejitve medijske svobode.

Ankara Avstrijo obtožuje nedemokratičnosti
Turško zunanje ministrstvo je Avstriji vrnilo žogico in jo obsodilo, da pri zavzemanju za demokratične vrednote ni iskrena.

Obeležitev poskusa državnega udara sicer pripravlja Zveza evropskih turških demokratov v več evropskih državah. Avstrijsko potezo so v Ankari v zvezi označili kot nedemokratično. Turško ministrstvo za gospodarstvo je pojasnilo, da niso uradno zaprosili za organizacijo dogodka.

Tudi Nemci Erdoganu niso dovolili nastopa
Pred dnevi je tudi nemška vlada turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu prepovedala javni nagovor pripadnikov turške manjšine ob robu vrha G20. Nizozemska vlada pa je 7. julija sporočila, da je obisk podpredsednika turške vlade Tugrila Turkesa na Nizozemskem ob obletnici poskusa udara nezaželen.

Avstrija, Nemčija in še nekaj evropskih držav je poleg tega marca prepovedalo javne nastope visokih turških politikov na zborovanjih v podporo spremembam turške ustave, o katerih so nato turški volivci in volivke aprila odločali na referendumu.