Članice EU-ja niso navdušene nad shodi turške skupnosti v podporo ustavnim spremembam v Turčiji. Foto: Reuters
Članice EU-ja niso navdušene nad shodi turške skupnosti v podporo ustavnim spremembam v Turčiji. Foto: Reuters
Tayyip Erdogan
Erdogan je bil najprej premier od leta 2003 do leta 2014, ko je postal predsednik države, ki pod njegovo vladavino postaja vse bolj avtoritarna. Foto: Reuters
Tudi Kern poziva k prepovedi shodov

Po zgledu nekaterih nemških mest je tudi Nizozemska v soboto prepovedala zborovanja turške skupnosti pred referendumom, ki bo potekal 16. aprila, na njem pa se bo odločalo o ustavnih spremembah, s katerimi bi turškemu predsedniku podelili več pooblastil.

Turški predsednik Tayyip Erdogan je vnet zagovornik uvedbe predsedniškega sistema, ki bi mu po njegovih besedah omogočil odločnejši boj proti terorizmu. Če bodo Turki spremembe na referendumu podprli, bo Erdogan lahko ostal na mestu predsednika do leta 2029.

Turčija je po odločitvi Nizozemske sporočila, da se ne bo zmenila za prepovedi v Nemčiji in na Nizozemskem ter bo v obeh državah nadaljevala shode za tamkajšnje turške skupnosti. Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu je kritiziral odločitev Nemčije in Nizozemske. Označil jo je za nedemokratično in napovedal, da bo Ankara pred referendumom stopnjevala pritisk na obe državi.

V pogovoru za tednik Welt am Sonntag je avstrijski kancler za napovedane spremembe turške ustave dejal, da so v nasprotju z vrednotami Evropske unije, saj bodo oslabile vladavino prava in omejile delitev oblasti.

"Iluzija o članstvu v EU-ju"
Kern je tudi pozval k prekinitvi pridružitvenih pogajanj z Ankaro za članstvo v EU-ju in ukinitvi ali zmanjšanju pomoči za Turčijo, ki naj bi do leta 2020 znašala 4,5 milijarde evrov. "Odnose s Turčijo bi morali preusmeriti brez iluzije o članstvu v EU-ju," je bil odločen avstrijski kancler.

"Turčija se v zadnjih letih vse bolj oddaljuje od Evrope. Teptajo se človekove pravice in demokratične vrednote. Novinarska svoboda je tujka," je še dejal Kern, ki je tudi kritiziral aretacijo novinarja nemškega časopisa Die Welt Deniza Yucela v Turčiji, kjer so ga obtožili podpore terorizmu.

Avstrijski kancler vseeno priznava, da Turčija ostaja pomemben partner na področju varnosti, migracij in gospodarskega sodelovanja. Kern tudi pričakuje, da bo Ankara spoštovala določila dogovora o zajezitvi množičnega prihajanja prebežnikov iz Turčije v Evropo.

Erdogan: Nemški ukrepi kot v nacističnih časih
Turški predsednik Tayyip Recep Erdogan se je odzval na nemške sankcije proti zborovanjem in jih označil za "nič drugačne od tistih v času nacizma". Nemške oblasti so v nemških mestih prejšnji teden prepovedale zbiranja v podporo referendumskim spremembam v Turčiji. "Nemčija, nimate veze z demokracijo in zavedati se morate, da so vaši sedanji ukrepi enaki tistim v času nacizma. Kadar rečemo kaj takšnega, ste vznemirjeni. Zakaj ste vznemirjeni?" je turški predsednik dejal na zboru v Carigradu.

Tudi Kern poziva k prepovedi shodov