Glockove pištole so priljubljene tudi v policijskih in vojaških vrstah. Foto: AP
Glockove pištole so priljubljene tudi v policijskih in vojaških vrstah. Foto: AP

Glockove pištole so po svetu močno razširjene, uporabljajo jih vsi, od vojske in varnostnikov do civilnih lastnikov orožja in kriminalcev. Za vzpon glocka je zaslužna tudi ameriška pop kultura – pištola se je pojavila v hollywoodskih uspešnicah, kot sta Matrica in Terminator, o njej pa sta rapala tudi Snoop Dog in Wu-Tang Clan.

Kljub priljubljenosti njegovega izuma pa je bil Glock samotarski milijarder, ki je večino časa preživel na močno zastraženi posesti ob Vrbskem jezeru na avstrijskem Koroškem, poroča BBC. Redko se je pisalo o njem, edine izjeme so bile izid knjige o njegovih poslih leta 2012, ločitev od prve žene leta 2011 in dogodek, ko ga je konec 90. let njegov poslovni partner skušal umoriti.

Najeti napadalec, profesionalni rokoborec, je Glocka sedemkrat udaril po glavi z gumijastim kladivom, a se je takrat 70-letni Glock žilasto upiral in nazadnje mu je uspelo napadalca z udarcem spraviti v nezavest.

"Gaston Glock je začrtal strateško smer skupine Glock Group in jo pripravil za prihodnost," so zapisali v podjetju. Ob tem so dodali, da je njihov direktor "revolucionaliziral svet ročnih pištol" in "uspešno umestil znamko Glock kot svetovnega voditelja v industriji ročnih pištol".

Glockove pištole so popularizirale tudi hollywoodske uspešnice, kot je Matrica. Foto: IMDb
Glockove pištole so popularizirale tudi hollywoodske uspešnice, kot je Matrica. Foto: IMDb

Dolga zgodovina Glockovih pištol

Leta 1929 rojeni Glock je študiral strojništvo na Dunaju, nato pa ustanovil manjše podjetje s potrošniškim blagom. V začetku 80. let je posel razširil na vojaške zaloge in se odzval na razpis avstrijske vojske, ki si je želela posodobiti svoje pištole. Glock je oblikoval in patentiral lahko devetmilimetrsko polavtomatsko ročno pištolo s kapaciteto 18 krogel. Pištola je naglo pridobila privržence v vojaških in policijskih vrstah po vsem svetu.

Pri Forbesu so Glockovo premoženje leta 2021 ocenili na 1,1 milijarde dolarjev.

Glocka so kritizirali zagovorniki nadzora nad orožjem, češ da je populariziral orožje, ki ga je enostavno skriti, istočasno pa ima večjo kapaciteto od podobnih pištol. Glockove pištole imajo pestro in kontroverzno zgodovino.

Iraški diktator Sadam Husein se je skrival z glockom, ko so ga leta 2003 našli ameriški vojaki. Leta 2018 je ameriški vojni veteran z duševnimi težavami z glockom ubil 12 ljudi v baru v Kaliforniji, ameriško podjetje s pištolami pa se je znašlo na udaru zaradi po meri narejenega glocka, ki je spominjal na legokocke.

Glock sam je redko odgovarjal na kritike aktivistov za nadzor nad orožjem. Prav tako se ni želel pridružiti drugim izdelovalcem orožja, ki so z ameriško vlado leta 2000 podpisali dogovor o nadzoru nad strelnim orožjem.