Opozicijski poslanci so bili na torkovem izrednem zasedanju parlamenta ostri do Kurza in Schallenberga. Foto: Reuters
Opozicijski poslanci so bili na torkovem izrednem zasedanju parlamenta ostri do Kurza in Schallenberga. Foto: Reuters

Predstavniki opozicijskih socialdemokratov (SPÖ), svobodnjakov (FPÖ) in liberalne stranke Neos so na novinarski konferenci povedali, da bodo preiskavo začeli predvidoma v novembru.

"Do zdaj smo odkrili le vrh ledene gore," je dejal poslanec SPÖ-ja Jan Krainer. Poslanci si želijo izvedeti, ali je nekdanji kancler Kurz svoj politični vzpon omogočil z olepšanimi javnomnenjskimi raziskavami, ali so pri stranki nastavljali ljudi na položaje in kako so vplivali na pravosodne preiskave.

"ÖVP je precej bolj posegel v državne mehanizme, kot smo verjeli do zdaj," je komentiral poslanec FPÖ-ja Christian Hafenecker. Po mnenju poslanca Neosa Nikolausa Scheraka gre pri preiskovalni komisiji predvsem za to, da bodo končali sistem kopičenja moči.

Nova preiskovalna komisija bo vsebinsko nadaljevala tudi že končano preiskavo o aferi Ibiza.

Tožilstvo preiskuje deset ljudi

Avstrijsko tožilstvo trenutno zaradi suma korupcije preiskuje deset ljudi. Ekipa okoli Kurza naj bi namreč pospešila karierni vzpon 35-letnika s pomočjo zavajajočih prispevkov v mediju, ki je v zameno prejel davkoplačevalski denar. Tako Kurz, ki je z mesta kanclerja odstopil v soboto, kot medijska hiša očitke zavračata. Kurza je na mestu kanclerja nasledil strankarski kolega Alexander Schallenberg.