Hans Wolgang Riedl je prvoobtoženi v avstrijskem procesu Patria, ki mu grozi 10-letna zaporna kazen zaradi domnevnega podkupovanja v Sloveniji in na Hrvaškem. Foto: MMC RTV SLO
Hans Wolgang Riedl je prvoobtoženi v avstrijskem procesu Patria, ki mu grozi 10-letna zaporna kazen zaradi domnevnega podkupovanja v Sloveniji in na Hrvaškem. Foto: MMC RTV SLO
Walter Wolf
Walter Wolf je edini v zadevi Patria obtožen tako v Avstriji kot v Sloveniji. Foto: BoBo
Riedl in provizija
Avstrijsko tožilstvo si tako predstavlja potovanje Hansa Riedla 15. februarja 2007, ko se je v Slovenijo podal z 900 tisoč evri gotovine. Foto: MMC RTV SLO
Sojenje Riedlu

Avstrijski državni tožilec Volkert Sackmann v obtožnici, ki jo je napisal junija lani, prvoobtoženemu Hansu Wolfgangu Riedlu, sicer svetovalcu Patrie, očita več kaznivih dejanj - med drugim utajo davkov, industrijsko vohunjenje in vodenje kriminalne združbe. Glede na obtožnico avstrijskega tožilstva naj bi Patria prek svojega posrednika v Sloveniji z nepoštenimi plačili spodkopala posel podjetja Steyr-Daimler-Puch Spezialfahrzeuge.

Osnova primera: pričanje direktorja prodaje Patrie
"To ni televizijska krimanalka, to je resničnost. Na televiziji bi potrebovali dve uri, mi pa smo delali tri leta," je v nagovoru sodišču dejal tožilec Sackmann, ki je izpostavil dolgotrajnost in metodičnost njegove skupine. Osnova avstrijskega primera v aferi Patria je pričanje Patriinega direktorja prodaje Reija Niitynena, ki je finskim preiskovalcem razkril, da je bil denar posredovan Riedlu namenjen za podkupnine v Sloveniji.

Tožilstvo verjame v "tesno verigo dokazov"
Sackmann je v nagovoru priznal, da nima neposrednega dokaza, da je denar dejansko bil dostavljen v Slovenijo. "Ne moremo priskrbeti fotografskega dokaza," je dejal avstrijski tožilec, ki pa je poudaril, da je Riedl že poskušal s podkupninami v drugih primerih. Tožilstvo vztraja pri "tesni verigi dokazov".

Riedl je februarja 2007 dvignil 900 tisoč evrov z računa njegovega prijatelja in tajskega poslovneža Apichata Sirithaporna, dva dni kasneje pa je odšel v Slovenijo. V povezavi z živahnim e-poštnim prometom med osumljenci in slovenskimi partnerji, je Sackmann dejal, da gre to "skorajda za dokaz".

Finska policija je zaradi suma podkupovanja prijela nekdanjega menedžerja oborožitvenega koncerna Patria Jorma Wittakorpija, v torek pa so mu odredili preiskovalni zapor. Osumljen je, da je v okviru poslov s Hrvaško leta 2007 podkupil hrvaške predstavnike. Za zapahi je bil osumljeni že leta 2008 zaradi domnevnega sodelovanja pri podkupovanju v poslih s Slovenijo.

Kako je potovalo 900 tisoč evrov?
Pri Riedlovem delovanju naj bi sodeloval tudi drugo obtoženi Walter Wolf, ki naj bi, tako piše v obtožnici, vplivnežem na Hrvaškem in Sloveniji obljubljal provizije ter prek svojih bančnih računov omogočal pranje denarja, domnevno prek Jožeta Zagožna tudi stranki SDS. Avstrijski preiskovalci so namreč na podlagi dokazov rekonstruirali Riedlovo pot v Slovenijo na dan, ko naj bi bil v našo državo prinesel 900 tisoč evrov.

Slovenski obtoženci v Avstriji priče
Sodišče je na prvem naroku, ki so se ga udeležili štirje obtoženi, določilo datume vseh prihodnjih obravnav, kot priče pa naj bi v Avstrijo med drugim povabili tudi obtožene v Sloveniji: Ivana Črnkoviča, Janeza Janšo, Antona Krkoviča in Jožeta Zagožna, poleg njih pa še Jureta Cekuto in glavnega finskega preiskovalca v zadevi Patria Kaja Erika Björkqvista.

Slovensko-avstrijski poslovnež Wolf je predčasno opravičil zaradi bolezni, je pa svoj prihod na Dunaj agentom Interpola napovedal za konec meseca.

Na Finskem še brez datuma sojenja
Sodni proces v zadevi Patria poteka tudi v Sloveniji. Obtožni predlog Janšo, Zagožna, Krkoviča, Črnkoviča in Wolfa bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje. Tožilec Andrej Ferlinc je že prebral obtožni predlog, tudi obtoženi so že podali svoje zagovore. Sojenje se nadaljuje z zaslišanji prič.

Sodni postopek na Finskem se medtem še ni začel, čeprav se je predkazenski postopek z zaključnim poročilom glavnega finskega preiskovalca Kaja Erika Björkqvista končal že oktobra lani.

Sojenje Riedlu