Na Golanski planoti deluje skupno okoli 900 pripadnikov sil ZN-a. Foto: EPA
Na Golanski planoti deluje skupno okoli 900 pripadnikov sil ZN-a. Foto: EPA

Na izraelsko stran je prek mejnega prehoda Kuneitra že vstopila skupina 20 avstrijskih vojakov, ki ji bo danes sledilo še 50 od skupno 378 vojakov, ki sodelujejo v misiji Untso.

Avstrijska vlada si želi, da bi se umik vseh avstrijskih vojakov z Golanske planote končal, "kakor hitro je mogoče".

Slovenska vlada je na torkovi dopisni seji za pripadnike Slovenske vojske, ki sodelujejo v operaciji Untso, zaradi nastalih varnostnih razmer uvedla prepoved delovanja na območju Sirije, in sicer vzhodno od izraelske tehnične ograje oziroma na območju zunaj dela ozemlja Golanske planote, ki je pod nadzorom Izraela.

Vlada je obenem ministrstvu za obrambo naložila, da lahko ob morebitnem poslabšanju varnostnih razmer prek generalštaba Slovenske vojske uvede začasno omejitev delovanja za pripadnike tudi na drugih območjih operacije.

Po vse ostrejših spopadih med sirskimi uporniki in sirsko vojsko na Golanski planoti, v katerih sta bila ranjena tudi dva pripadnika mirovne misije ZN-a na območju, se je avstrijska vlada prejšnji četrtek odločila za umik vseh svojih 380 vojakov v misiji Untso.

Avstrija je v tej misiji sodelovala od leta 1974, njen kontingent pa je bil eden največjih. Skupaj misija šteje 900 vojakov, med njimi so štirje slovenski vojaki.