Foto: Reuters
Foto: Reuters

Odločitev je bila sprejeta dva tedna po tem, ko so talibani vsem ženskam ukazali, da v javnosti nosijo obrazno prekrivalo, sicer bodo kaznovane.

Ena od novinark, ki dela na lokalni televiziji v Kabulu in ni želela biti imenovana, je dejala, da je pretresena. "Na nas izvajajo posreden pritisk, da bi nehale delati na televiziji," je dejala za BBC.
"Kako naj berem novice s prekritimi usti? Ne vem, kaj naj zdaj storim. Moram delati, služim kruh za družino," je dodala.

Nov odlok bo začel veljati 21. maja, poroča Reuters, ki navaja predstavnika ministrstva za preprečevanje pregreh in spodbujanje vrlin. Odločitev je predstavnik označil kot "nasvet", ni pa jasno, kaj bi se zgodilo ženski, ki tega nasveta ne bi upoštevala.

"Svet uporablja maske za zaščito pred covidom-19. Talibani uporabljajo maske za zaščito ljudi pred obrazi novinark. Za talibane so ženske bolezen," je na družbenem omrežju Twitterju zapisala ena od aktivistk.

Po prevzemu oblasti avgusta lani so talibani sprejeli več omejitev za ženske. Te tako ne smejo več potovati brez moškega skrbnika, oblasti so zaprle srednje šole za dekleta.

Med njihovo prvo vladavino v devetdesetih letih so talibani prisilili ženske v nošenje burke, oblačila, ki prekriva celo telo, vključno z obrazom.

Večina muslimanov po svetu meni, da prekrivanje obraza za ženske ni obvezno, prav tako ne nasprotujejo temu, da ženske delajo.

V Afganistanu ženske še naprej opravljajo določena dela, na primer v zdravstvu in šolstvu, številnim pa so rekli, naj se pod talibani ne vrnejo na delovno mesto.

Država je v še posebej hudi gospodarski krizi, odkar so talibani na oblasti, tudi zato, ker zahodne države zadržujejo afganistanska sredstva v tujini, močno se je zmanjšal tudi dotok humanitarne pomoči.