Foto: EPA
Foto: EPA

Mednarodna nevladna organizacija je v torek objavila poročilo, v katerem poziva k "takojšnji pomoči v hrani", da bi rešili življenja. Dodajajo pa, da pomoč sama "ni dovolj za spopad z najhujšo krizo lakote v državi do zdaj".

"Kljub precejšnji pomoči v hrani, ki je v zadnjih mesecih prišla do družin, je 19,7 milijona otrok in odraslih, skoraj 50 odstotkov prebivalstva, še naprej lačnih in potrebujejo nujno pomoč, da preživijo," piše v poročilu.

Samo v zadnjih dveh do treh mesecih je bilo v lakoto potisnjenih okoli 20.000 ljudi, po poročanju Al Džazire opozarja organizacija.

Save the Children sporoča, da vsak dan skrbijo za otroke, ki hirajo, saj v najboljšem primeru jedo le kruh enkrat na dan.

V drugi polovici leta bo pomoč v hrani potrebovalo 18,9 milijona ljudi, otrok in odraslih, trenutna sredstva za tovrstno pomoč pa zadostujejo le za pomoč za 3,2 milijona ljudi.

Potem ko so talibani prevzeli oblasti v Afganistanu avgusta lani, je bila država odrezana od mednarodnih finančnih institucij, ZDA pa so zamrznile skoraj 10 milijard dolarjev afganistanskih sredstev, s čimer so povzročile bančno krizo v državi.

Ameriška vlada predsednika Joeja Bidna se je odločila 3,5 milijarde afganistanskih sredstev nameniti kar za odškodnine žrtvam terorističnih napadov Al Kaide v ZDA leta 2001.

Ob tem je zaradi sankcij usahnila tudi mednarodna pomoč za več milijonov dolarjev. ZN in dobrodelne organizacije so sicer več mesecev skušali skozi režim sankcij spraviti nujno potrebno pomoč Afganistanu.

Marca je generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres sprožil akcijo zbiranja sredstev za Afganistan. Zbrati so želeli 4,4 milijarde dolarjev za spopad s prehrambno krizo, a donatorice so obljubile le nekaj več kot polovico tega zneska.