Afganistanske oblasti imajo velike težave v spopadih s talibani, ki nadzirajo vse več ozemlja države. Foto: EPA
Afganistanske oblasti imajo velike težave v spopadih s talibani, ki nadzirajo vse več ozemlja države. Foto: EPA

Iz urada predsednika so po poročanju Al Džazire sporočili, da je bil za novega obrambnega ministra imenovan general Bismila Kan Mohamadi, ki se je proti talibanom boril že v devetdesetih letih. Zamenjal je Asadulaha Kalida, ki je bil na položaju od leta 2018, pogosto pa je bil na zdravljenjih v tujini zaradi ran, ki jih je utrpel v samomorilskem napadu leta 2012.

Mohamadi je v preteklosti že bil obrambni minister, pa tudi notranji, bil pa je tudi načelnik vojske po padcu talibanov, ki je sledil napadu predvsem ameriških sil na Afganistan leta 2001.

Nov notranji minister pa bo general Abdul Satar Mirzakval. Zamenjavi mora sicer potrditi še parlament.

V državi medtem narašča nasilje. ZDA so po 20 letih vojaške prisotnosti v začetku maja začele s končnim umikom iz Afganistana. Talibani medtem pravijo, da so samo v zadnjih tednih prevzeli nadzor nad več kot 40 okrožji po državi. Šest naj bi jih zasedli samo po petku.

V enem od napadov so talibani v sredo iz zasede ubili najmanj 20 pripadnikov elitne enote v severni pokrajini Farjab. Afganistan ima 34 pokrajin in okoli 400 okrožij.

Talibani so zdaj prisotni v skoraj vsaki pokrajini in obkrožajo več večjih mest. Takšno strategijo je skupina uporabila že v devetdesetih letih, ko so prevzeli nadzor nad državi.