Afganistanske vladne sile obtožuje talibane, ti pa vladne sile. Foto: EPA
Afganistanske vladne sile obtožuje talibane, ti pa vladne sile. Foto: EPA

Še posebej intenzivni spopadi so v pokrajini Helmand, kjer so izbruhnili praktično takoj po začetku ameriškega umika na začetku meseca, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob koncu muslimanskega svetega meseca ramazana sta sicer strani razglasili tridnevno premirje, a so se spopadi obnovili. Po navedbah afganistanskih oblasti so talibanski borci napadli nadzorne točke vladnih sil v okolici Laškar Gaha, glavnega mesta Helmanda. Tarča napadov so bile tudi druge vojaške postojanke v pokrajini.

Talibani na drugi strani odgovornost za novo nasilje pripisujejo vladnim silam. "Oni so začeli operacije, ne zvračajte krivde na nas," je za AFP sporočil tiskovni predstavnik talibanov Zabihula Mudžahid.

Tridnevna prekinitev spopadov je večinoma zdržala le čez praznike. V petek je večji incident izbruhnil na obronkih Kabula, ko je eksplodiralo v mošeji. Pri tem je bilo ubitih 12 ljudi, talibani pa so vpletenost v incident zanikali. Napad so pripisali borcem džihadistične skupine Islamska država.

Premirje je bilo šele četrto v skoraj dve desetletji trajajočem konfliktu, navaja AFP.

Premirje je bilo dogovorjeno relativno na hitro, pokazalo pa je predvsem na upanje, da bi mirovni pogovori med talibani in afganistansko vlado, ki potekajo v Dohi, obrodili sadove. Nadaljevali naj bi se po praznikih.