Prizorišče ene od eksplozij. Foto: EPA
Prizorišče ene od eksplozij. Foto: EPA

Tiskovni predstavnik policije v glavnem mestu Ferdavs Faramarz je dejal, da so bili na obeh avtobusih v času eksplozij potniki. Poleg najmanj 12 mrtvih je še 10 ljudi ranjenih.

Policija preiskuje torkova napada, za katera sicer še nihče ni prevzel odgovornosti. Oblasti v takšnih primerih običajno krivijo talibane, ki pa odgovornost zanikajo.

Šiiti v Afganistanu so bili v preteklosti sicer pogosto tarča skupin, kot je Islamska država.

Do novih napadov je prišlo tri tedne po bombnem napadu v šoli v istem delu mesta. Po uradnih podatkih je takrat umrlo 68 ljudi, večinoma učencev, čeprav je po nekaterih ocenah umrlo 80 ljudi.

Pripadniki varnostnih sil, sodniki, predstavniki oblasti, civilnodružbeni aktivisti in novinarji so bili v zadnjih mesecih tarče obcestnih bomb, bomb, postavljenih pod vozila, in drugih napadov.

Reuters poroča, da se je stopnja nasilja v državi močno povečala, odkar so ZDA napovedale dokončen umik svojih enot iz Afganistana do 11. septembra.

V prvih treh mesecih letošnjega leta je v spopadih med vladnimi silami in talibani umrlo skoraj 1800 civilistov, kažejo podatki ZN-a.