Spominska slovesnost v Christchurchu. Foto: Reuters
Spominska slovesnost v Christchurchu. Foto: Reuters

Spomnimo, avstralski državljan Brenton Tarrant je v pokolu med petkovimi molitvami v mošejah Al Noor in Linwood v tem mestu 15. marca leta 2019 ubil 51 ljudi. Svoj morilski pohod je v živo prenašal prek Facebooka.

Tragedije so se spomnili na skupni molitvi, ki se je je udeležilo več sto vernikov. Še eno spominsko slovesnost pripravljajo v nedeljo, prav na obletnico dogodka, a je vprašanje, ali ne bo odpovedana zaradi širjenja novega koronavirusa. Nova Zelandija ima sicer trenutno pet potrjenih okužb.

Ardernova je za trezen, a odločen odziv po tragediji v mednarodni skupnosti dobila veliko pohval. Foto: Reuters
Ardernova je za trezen, a odločen odziv po tragediji v mednarodni skupnosti dobila veliko pohval. Foto: Reuters

Ardernova je v čustvenem govoru dejala, da se je po strelskem napadu muslimanska skupnost mnogo bolj vključila v družbeno dogajanje, da pa morajo vsi še veliko narediti pri opozarjanju na rasizem in se boriti proti grožnjam skrajno desničarskih skupin.

"Rasizem je treba spremeniti kot skupnost"

"Minilo je leto dni in menim, da so se Novozelandci zaradi dogodka v Christchurchu močno spremenili. A še vedno je pred nami isti izziv, s katerim se srečujemo vsak dan – vedno, ko vidimo izsiljevanje, nadlegovanje, rasizem in diskriminacijo, moramo te pojave zavrniti kot skupnost," je dejala.

Vrnjenih 60.000 kosov orožja

Novozelandska vlada je po tragediji v državi prepovedala polavtomatsko orožje, ki je bilo uporabljeno v napadih, in sprožila svetovno kampanjo boja proti spletnemu nasilju. Po objavi amnestije na orožje so Novozelandci oblastem izročili več kot 60.000 kosov orožja.

28-letni Tarrant je obtožen umora 51 ljudi, poskusa umora 40 ljudi in terorističnih dejanj. Krivdo ves čas zavrača, sojenje se bo začelo junija.