Novozelandska premierka Jacinda Ardern se je med drugim pogovarjala tudi s prvim možem Facebooka Markom Zuckerbergom. Foto: Reuters
Novozelandska premierka Jacinda Ardern se je med drugim pogovarjala tudi s prvim možem Facebooka Markom Zuckerbergom. Foto: Reuters

Ardernova bo skupaj s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom 15. maja gostila vrh v Parizu, na katerem bodo sodelovali tehnološka podjetja in države, ki naj bi skupaj podprli zavezo za odpravo teroristične in ekstremistične vsebine z medmrežja, poroča Guardian.

Novozelandska premierka je pobudo prevzela po napadih na mošeji v mestu Christchurch marca na Novi Zelandiji. Tedaj je napadalec strelski pohod snemal in ga prenašal v živo na Facebooku. Po njenih besedah so bile spletne platforme na edinstven način uporabljene za razširjanje in objavljanje videoposnetkov napadov v Christchurchu. Zaradi tega je Nova Zelandija prevzela vodilno vlogo pri tem vprašanju, toda oddaljena otoška država, ki ima manj kot pet milijonov prebivalcev, tega ne zmore sama, je poudarila.

Ne gre za vprašanje svobode izražanja

Francijo vidi kot “naravnega partnerja“ pri tem vprašanju, saj predseduje skupini G7, je aktivna v boju proti terorizmu in izrabi medmrežja v teroristične namene. “Želimo ohraniti načela prostega, odprtega in varnega medmrežja, toda tu ne gre za svobodo izražanja, ampak za preprečevanje in boj proti nasilnemu ekstremizmu in terorizmu, ki se širita prek spleta. Ne verjamem, da bi kdor koli trdil, da je imel terorist v Christchurchu pravico v živo prenašati umore 50 ljudi,“ je dejala Ardernova.

Sorodna novica Mark Zuckerberg: Potrebujemo globalno regulacijo medmrežja

“Vsi moramo ukrepati. Sem sodijo tudi ponudniki družbenih omrežij, ki nosijo odgovornost za vsebino, ki se pojavi na njihovih platformah. Ključno je, da se platforme, kot je na primer Facebook, ne izkrivijo kot teroristično orodje, ampak postanejo del globalne rešitve proti ekstremizmu,“ je pristavila premierka, ki je dodala, da se je že pogovarjala z vodilnimi svetovnimi tehnološkimi podjetji, kot so Google, Microsoft, Twitter in Facebook.

Reševanje globalnega vprašanja

Pogovore z njimi je označila za zares pozitivne: “Nobeno tehnološko podjetje prav tako kot nobena vlada ne želi videti nasilnega ekstremizma in terorizma na spletu. V tej izhodiščni točki smo enotni. Skušamo rešiti globalno vprašanje in to zahteva globalen odziv. Nova Zelandija želi odigrati vodilno vlogo, saj je bil napad v Christchurchu, kar zadeva uporabo medmrežja, dogodek brez primere. S tem čutimo odgovornost, da poskusimo narediti spremembe.“

Ardernova je dejala, da države, kot so Francija, Irska, Nemčija in Nova Zelandija, že imajo vzpostavljeno internetno zakonodajo, toda po njenem mnenju je treba storiti še več, da bi zagotovili boljšo globalno zaščito. Tehnološka podjetja so tudi odgovorna, da bodo njihove platforme varnejše. Napad v Christchurchu je imel več sto ogledov, preden so bili moderatorji po 30 minutah opozorjeni in so ga odstranili. Videoposnetek je bil kopiran in deljen po medmrežju. Facebook je sporočil, da je po napadih preprečil več kot milijon poskusov ponovnega nalaganja in deljenja posnetka.