Brentonu Tarrantu grozi dosmrtna kazen, če bo spoznan za krivega. Foto: Reuters
Brentonu Tarrantu grozi dosmrtna kazen, če bo spoznan za krivega. Foto: Reuters

Oceno duševnega zdravja je odredil sodnik Cameron Mander, ki je pojasnil, da je to pri sojenjih običajen korak.

28-letnik je prvič nastopil pred sodiščem že dan po napadu, ko so ga obtožili enega umora. Ni se izrekel o krivdi, niti ni zaprosil, da bi ga izpustili na prostost ob plačilu varščine.
Čeprav so sprva domnevali, da se bo želel Tarrant pred sodiščem zagovarjati sam, sta bila prisotna tudi njegova odvetnika.

Obtožnico proti Avstralcu so v petek tudi uradno razširili na 50 umorov in 39 poskusov umora, kot so napovedali že v četrtek. Tarrant danes ni kazal nobenih čustev, ko je po videopovezavi iz strogo zavarovanega zapora v Aucklandu sodeloval na zaslišanju na visokem sodišču v Christchurchu.

Napadalec v Cristchurchu obstožen 50 umorov

Med zaslišanjem molčal

Med zaslišanjem, na katerem je tožilstvo predstavilo obtožnico, je molčal. Če ga spoznajo za krivega, mu grozi dosmrtni zapor.

Desničarski skrajnež iz Avstralije je 15. marca napadel dve mošeji v Christchurchu in ubil 50 ljudi, med njimi tudi otroke. V svojem manifestu je izražal sovraštvo do migrantov, beguncev in priseljencev ter hvalil politike, kot je ameriški predsednik Donald Trump.

Napad naj bi izvedel iz maščevanja muslimanom za teroristične napade. Novozelandska vlada je po napadu napovedala prepoved polavtomatskega orožja oziroma polavtomatskih pušk vojaškega stila, ki jih je mogoče enostavno predelati v avtomatske puške. To orožje je uporabljal napadalec.