Policija je aretirala 135 ljudi, a je že vse izpustila, med njimi je bil tudi Gagik Carukjan, vodja opozicijske Uspešne Armenije, je prek Facebooka sporočil njegov strankarski kolega.

Protestniki pred armenskim parlamentom. Foto: Reuters
Protestniki pred armenskim parlamentom. Foto: Reuters

V torek sklenjeno premirje, pri katerem je posredovala Rusija, s katerim so se končali šest tednov trajajoči spopadi med armenskimi in azerbajdžanskimi silami, so v Azerbajdžanu proslavili kot zmago. V Armeniji so zato številni nad razpletom razočarani državljani odšli na ulice, kjer že več dni zahtevajo odstop premierja Nikola Pašinjana. "Nikol je izdajalec," "Nikol, izgini," je v sredo odmevalo po ulicah Erevana. Pašinjan je dejal, da ni imel druge izbire kot podpisati premirje, saj bi lahko sicer država izgubila še več ozemlja. Kot je priznal, za to prevzema osebno odgovornost, zavrača pa pozive k odstopu.

Armenski parlament je naznanil izredno sejo v sredo zvečer, na kateri naj bi razpravljali o pozivih za Pašinjanov odstop, a do nje ni prišlo, ker v parlamentu, kjer imajo večino Pašinjanovi podporniki, ni bilo potrebne sklepčnosti.

Opozicijski voditelji so protestnike, znova se jih je zbralo več tisoč, pozvali, naj se vrnejo domov. Ob tem so obljubili, da bodo danes naznanili nove načrte za naprej. Pašinjanu so dali do polnoči čas, da odstopi. Odgovor vodje premierjevega kabineta na poziv k odstopu je bil jasen: "Kriminalnim elementom ne bomo dovolili, da prevzamejo oblast, da bi to preprečili, bomo uporabili vse ukrepe, ki nam jih omogoča zakon. O tem ne dvomite."

V regiji že 400 ruskih pripadnikov

Kot poroča Guardian, je po navedbah Moskve v Gorski Karabah že prišlo več kot 400 pripadnikov ruskih mirovnih sil. Skupno bo v regiji prihodnjih pet let 2000 ruskih vojakov. V sredo objavljeni zemljevidi razkrivajo, da bodo imeli 16 opazovalnih točk, med njimi več na koridorju Lačin, ki predstavlja ključno povezavo med Armenijo in mestom Stepanakert.

Kot poroča Reuters, sta Rusija in Turčija v sredo podpisali dogovor o vzpostavitvi skupnega centra za nadzor premirja, je sporočil turški predsednik Tayyip Erdogan.

Gorski Karabah je enklava, ki je mednarodno priznana kot del Azerbajdžana, v njej pa živijo etnični Armenci.