Kakšna bo Assangeeva usoda, še ni jasno. Foto: AP
Kakšna bo Assangeeva usoda, še ni jasno. Foto: AP

Shipton je za časopis Sunday Herald Sun dejal, da bi morala avstralsko zunanje ministrstvo in predsednik vlade nekaj storiti za njegovega sina. Ob tem je še povedal, da je bil šokiran, ko je videl, v kakšnem stanju je bil ob aretaciji. Britanska policija je Assangea aretirala, potem ko je londonsko sodišče odločilo, da je kriv kršitve pogojnega izpusta.

"Videl sem, kako so ga vlekli po stopnicah policisti, ni bil videti dobro. Star sem 74 let in videti sem bolje kot on, ki jih ima 47. To je velik šok," je dejal.

"Živel je kot v zaporu"

Shipton, ki je bil sekretar stranke WikiLeaks, ko se je Julian Assange na volitvah v Avstraliji leta 2013 neuspešno potegoval za sedež v senatu, naj bi vsak božič obiskal sina na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, na katerem se je Assange skrival od leta 2012. "Mesece je živel kot v strogo zavarovanem zaporu, ni mogel niti na stranišče. Povsod so bile kamere, ki so spremljale vsak njegov gib," je povedal oče.

Avstralski premier Scott Morrison je v petek dejal, da Avstralija Assangeu ne bo nudila "posebne obravnave", ampak le običajno konzularno zaščito.

Pred očetom se je oglasila tudi Assangeeva mati Christine Assange, ki je britanske oblasti pozvala, naj bodo s sinom "potrpežljive in prijazne". Podprla je tudi spletno peticijo za izpustitev sina.

V prostorih ekvadorskega veleposlaništva v Londonu je živel od leta 2012. Foto: AP
V prostorih ekvadorskega veleposlaništva v Londonu je živel od leta 2012. Foto: AP

Avstralca je v četrtek britanska policija aretirala po sedmih letih bivanja na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, potem ko mu je ekvadorska vlada odvzela mednarodno zaščito in državljanstvo. Tja se je zatekel, da bi se izognil izročitvi Švedski, kjer je bil obtožen posilstva po obisku te države leta 2010. Assange obtožbe zanika.

Obtožbe o posilstvu so sicer leta 2017 na Švedskem umaknili, a bi do avgusta 2020 lahko znova uvedli preiskavo.

Assangeu grozi tudi izročitev ZDA, kjer je uradno obtožen zarote z ameriško žvižgačko Chelsea Manning, ker ji je pomagal dešifrirati geslo računalniškega omrežja ameriške administracije. Grozilo naj bi mu pet let zapora.

Britanski poslanci bi Assangea izročili Švedski

Britanski poslanci pa so v soboto pozvali svojo vlado, naj da pri obravnavi Assangea prednost izročitvi Švedski, če bodo tam znova odprli preiskavo domnevnega posilstva. Poslanka opozicijskih laburistov Stella Creasy je namreč v imenu okoli 70 britanskih poslancev ministre pozvala, naj "zagotovijo, da se bo Julian Assange soočil s švedskimi oblastmi in bo na Švedsko tudi izročen, če bodo to zahtevali". Poudarila je, da "žrtvam spolnega nasilja stojijo ob strani". Obstaja namreč skrb, da bi primer posilstva, ki naj bi ga Avstralec zagrešil na Švedskem, zasenčila obravnava zahteve ZDA za njegovo izročitev.