Kot je dejal Trump, si po vrhu v Singapurju lani in v Hanoju februarja letos želi novih srečanj s Kimom, na katerih bi ga prepričal, da Severna Koreja opusti jedrski program. "Uživam v vrhih. Uživam, da sem s predsednikom," je dejal Trump.

Prva moža ZDA in Južne Koreje Donald Trump in Mun Dže In skupaj z ženama v Ovalni pisarni Bele hiše. Foto: EPA
Prva moža ZDA in Južne Koreje Donald Trump in Mun Dže In skupaj z ženama v Ovalni pisarni Bele hiše. Foto: EPA

Kima spoštujem
"Kim je človek, ki mi ga je uspelo spoznati zelo dobro. Spoštujem ga in upam, da se bo v določenem obdobju zgodilo veliko krasnih stvari. Mislim, da ima Severna Koreja krasen potencial,"
je dodal ameriški predsednik.

Je pa menil, da bo s Kimom treba nadaljevati postopen pristop, korak za korakom. Naglo pritiskanje k sporazumu ne bo prineslo dobrega izida, je prepričan. "Če bo šlo hitro, potem to ne bo pravi dogovor," je prepričan Trump.

Zatrdil je tudi, da so sankcije proti Pjongjangu trenutno na "pravični ravni" in da jih ne bo spreminjal. Kim sicer opozarja, da bi Severna Koreja lahko obnovila zamrznjene jedrske dejavnosti, če se bodo sankcije nadaljevale.

Z Assangeem se ne ukvarjam
Trump se je odzval tudi na aretacijo ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea v Londonu, čeprav z besedami, da se ga to pravzaprav ne tiče. "To ni moja zadeva. S tem se v življenju ne ukvarjam. Zato v bistvu nimam mnenja," je dejal in dodal, da so nadaljnji ukrepi proti Assangeu v rokah ameriškega pravosodnega ministrstva.