Nadzorna kamera pri sedežu parlamenta v Canberri. Foto: Reuters
Nadzorna kamera pri sedežu parlamenta v Canberri. Foto: Reuters

"To je pomembna stvar, na katero smo bili opozorjeni. Ključno je, da se prepričamo, da so naši objekti popolnoma varni," je za avstralsko televizijo ABC dejal Marles.

Odločitev sledi podobnim ukrepom ZDA in Združenega kraljestva, s katerimi so preprečili namestitev kamer kitajske izdelave na nekaterih vladnih objektih.

Po podatkih avstralskega opozicijskega politika Jamesa Patersona je v več kot 250 vladnih objektih trenutno nameščenih najmanj 913 kamer kitajske izdelave. Med njimi so pisarne in objekti obrambnega, zunanjega in finančnega ministrstva ter generalnega državnega tožilstva. Tovrstne kamere je označil za vohunsko opremo in pozval k njihovi odstranitvi v celoti.

Kitajski podjetji Hikvision in Dahua, ki izdelujeta kamere, sta bili v ZDA uvrščeni na črni seznam zaradi domnevne pomoči kitajski vladi pri izvajanju "kampanj zatiranja", zlasti pri nadzoru in zatiranju ujgurske manjšine v pokrajini Sinkiang. Pri Hikvisionu so odločitev Canberre označili za "neutemeljen strah", pri Dahui pa niso dali komentarja, piše BBC.

Washington je novembra lani tudi prepovedal uvoz nadzorne opreme, ki jo izdelujeta ti dve podjetji, v ZDA, saj naj bi ta predstavljala "nesprejemljivo tveganje za nacionalno varnost". Skupaj z Londonom pa meni, da bi lahko bila kitajska podjetja prisiljena deliti zaupne podatke, zbrane s kamerami, s pekinškimi varnostnimi službami.

Kitajska: Gre za zatiranje kitajskih podjetij

Kitajska je medtem že obsodila odločitev Avstralije, češ da zlorablja nacionalno moč za diskriminacijo in zatiranje kitajskih podjetij. "Kitajska vlada je vedno spodbujala kitajska podjetja, da izvajajo naložbe v tujini v skladu z mednarodnimi pravili ter pri tem spoštujejo tamkajšnje zakone," je dejala tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Mao Ning in dodala, da Peking nasprotuje vsem ukrepom, ki "raztezajo koncept nacionalne varnosti".

Ob tem je avstralske oblasti pozvala, naj zagotovijo pošteno obravnavo kitajskih podjetij v Avstraliji.