Kardinala Georgea Pella, finančnega ministra Vatikana, obtožujejo več spolnih prestopkov. V preteklosti so ga obtoževali tudi prikrivanja spolnih zlorab otrok, ki so jih zakrivili duhovniki. Vse obtožbe je vedno zavračal. Foto: Reuters
Kardinala Georgea Pella, finančnega ministra Vatikana, obtožujejo več spolnih prestopkov. V preteklosti so ga obtoževali tudi prikrivanja spolnih zlorab otrok, ki so jih zakrivili duhovniki. Vse obtožbe je vedno zavračal. Foto: Reuters
Shane Patton
Shane Patton, namestnik direktorja zvezne policije Viktorije, je na novinarski konferenci napovedal obtožnico proti Pellu, vendar o njenih podrobnostih ni spregovoril. Foto: Reuters
Avstralski kardinal Pell obtožen spolnih zlorab

George Pell je minister za vatikanske finance in s tem tretji najvišji predstavnik Vatikana. Gre za najvišjega predstavnika Vatikana, obtoženega spolnih zlorab.

Pred sodnika v Melbournu bo Pell predvidoma stopil 18. julija. Papež Frančišek je kardinalu odobril odhod v rodno Avstralijo, je sporočil tiskovni predstavnik Vatikana.

Po uradni objavi obtožnice je 76-letni kardinal sklical tiskovno konferenco v Vatikanu, na kateri je odločno zanikal vsako krivdo, obtožbe označil za lažne in dvoletno preiskavo označil za "neizprosen atentat na njegovo podobo". Kot je dejal, mu je celotna ideja spolnih zlorab "odvratna", poroča BBC.

Pred sodišče bo moral kardinal stopiti 18. julija. "Sodišče mi daje priložnost, da si operem ime in se vrnem v Rim na delo," je še sporočil Pell, ki je še dejal, da bo v Avstralijo odpotoval, če mu bodo zdravniki to dopustili.

Policija ni izdala podrobnosti obtožnice
Kardinala vlagatelji obtožb bremenijo več spolnih prestopkov, je sporočila policija avstralske zvezne države Viktorija, kjer je bil Pell v 70. letih okrajni duhovnik.

Policija še ni izdala podrobnosti obtožnice, ne starosti domnevnih žrtev, niti kdaj naj bi se zločini zgodili.

Lani je kardinal med vladno preiskavo institucionalnih spolnih zlorab otrok razjezil žrtve in svojce, ko je dejal, da se ne počuti dovolj dobro za polet domov, in je pričal iz Rima.

Vatikan je medtem "izrazil spoštovanje do avstralskega pravosodnega sistema, ki bo moralo odločiti o resničnosti sumov". Ob tem je Vatikan še sporočil, da je kardinal Pell javno in večkrat obsodil zlorabe mladoletnikov kot nemoralne in nedopustne in da je v preteklosti že sodeloval z avstralskimi oblastmi.

Papež napovedal odpuščanje obsojenih spolnih zlorab
Zadnji dogodki v dolgotrajnem primeru Pell, preiskava se je začela leta 2014, so pritisk tudi na papeža, ki je obljubil odpuščanje sodelavcev, obsojenih spolnih prestopkov. Papež Frančišek je lani dejal, da bo počakal na odločitev avstralskega sodišča, saj ni želel, da bi Pell prestajal "medijsko sojenje".

Med lansko preiskavo institucionalnih zlorab je kardinal Pell preiskovalcem dejal, da je Cerkev zagrešila katastrofalno napako, ko ni verjela zlorabljenim otrokom in je zločeste duhovnike le prestavljala iz župnije v župnijo.

Papež Frančišek je ob nastopu položaja napovedal odločen boj proti spolnim zlorabam znotraj Cerkve. Posvetna predstavnica papeške komisije za zlorabe Marie Collins je sicer lani odstopila zaradi "sramotnega upora do sprememb" v Vatikanu.

Vatikan je pod nekdanjimi papeži varoval svoje predstavnike, ki so jih zahtevale druge države. V 80. letih je Vatikan zavrnil izročitev nadškofa Paula Marcinkusa, vodjo vatikanske banke, ki so ga italijanske oblasti želele zaslišati glede lažnega bankrota zasebne italijanske banke. Kardinal Bernard Law se je zaradi spolnega škandala iz bostonske škofije leta 2001 preselil v Vatikan, kjer živi še danes.

Avstralski kardinal Pell obtožen spolnih zlorab