Duhovnikom, ki so zlorabljali otroke, je papež dejal, naj se predajo
Duhovnikom, ki so zlorabljali otroke, je papež dejal, naj se predajo "človeški" pravici, a naj se pripravijo tudi na "nebeško". Foto: Reuters

"Naj bo jasno, da si bo Cerkev spričo teh odvratnosti z vsemi močmi prizadevala, da bo storila vse potrebno, da se bo pred roko pravice privedlo vsakogar, ki je zagrešil te zločine," je pred zbrano vatikansko hierarhijo v tradicionalnem predbožičnem nagovoru rimski kuriji poudaril papež.

"Tistim, ki zlorabljajo mladoletnike, pa bi rekel: spreobrnite se in se predajte človeški pravici, pripravite se tudi na nebeško pravico," je dodal po poročanju nemške tiskovne agencije DPA.

Cerkev po njegovih besedah ne bo nikoli skušala prikriti ali omalovaževati tovrstnih primerov. Pretekli primeri zanemarjanja ali prikrivanja zlorab otrok, ki so bili posledica "neodgovornosti, nejevere, neizkušenosti, pomanjkanja izobrazbe ali duhovne in človeške kratkovidnosti", pa se ne smejo nikoli več zgoditi. "To je izbira in odločitev celotne Cerkve," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP odločno dejal papež.

"Za angelskimi obrazi skrivajo volka"
Kuriji je papež ob tem povedal, da še vedno so "posvečeni možje, ki zlorabljajo ranljive in izkoriščajo svoj položaj in moč prepričevanja. Izvajajo ta odvratna dejanja, a še vedno izvajajo cerkveno službo, kot da se ni nič zgodilo".

"Ne bojijo se ne Boga ne njegove sodbe, le tega, da bi se jih odkrilo in razkrilo. Za brezmejno ljubeznivostjo, neoporečnimi dejavnostmi in angelskimi obrazi brez sramu skrivajo volka, ki je pripravljen požreti nedolžne duše," je bil jezen papež.

Katoliško cerkev, ki šteje 1,3 milijarde vernikov, že leta pretresajo škandali zaradi duhovniških spolnih zlorab otrok, iztekajoče se leto pa je bilo še posebej naporno.
Še v sredo je papež sprejel odstop pomožnega škofa Alexandra Salazarja iz Los Angelesa, ki mu očitajo spolne zlorabe mladoletnikov, prejšnji teden pa je iz kroga ožjih sodelavcev umaknil kardinala, ki naj bi bila prav tako vpletena v pedofilske škandale.

Iz t. i. Sveta kardinalov C9, ki ga je vzpostavil sam, je papež izključil avstralskega kardinala Georgea Pella in Čilenca Francisca Javierja Errazuriza. Proti Pellu, ki sicer ostaja pristojen za finance, kar je tretji najvplivnejši položaj v Katoliški cerkvi, v Avstraliji pripravljajo zgodovinsko obtožnico zaradi zlorab otrok.

Zaradi krize, ki so jo nekateri označili za najhujši pretres v Cerkvi po reformaciji, bo v Vatikanu februarja srečanje predsednikov vseh škofovskih konferenc, ki bo posvečeno zaščiti otrok v Katoliški cerkvi.