Požari so povzročili obsežno uničenje po državi. Foto: Reuters
Požari so povzročili obsežno uničenje po državi. Foto: Reuters

Združenje avstralskih zavarovalnic ocenjuje, da je škoda zaradi požarov dosegla 700 milijonov avstralskih dolarjev (434 milijonov evrov), vendar opozarja, da se bo še povišala. Zavarovalnice so doslej prejele skoraj 9.000 škodnih zahtevkov, pričakujejo pa, da se bo ta številka v prihodnjih dneh bistveno povišala.

V Novem Južnem Walesu je bilo v požarih uničenih 1.588 in poškodovanih 653 domov, v sosednji zvezni državi Viktoriji je uničenih približno 200 domov, drugod po Avstraliji pa je zgorelo še 100 domov.

Vlada je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP namenila začetni dve milijardi dolarjev (1,2 milijardi evra) za nacionalni sklad za pomoč opustošenim skupnostim.

Po olajšanju pričakovanje novega vročinskega vala

Potem ko je na jugovzhodu Avstralije v ponedeljek vendarle padlo nekaj dežja in je nekoliko popustila tudi vročina, se več kot 2.600 gasilcev pripravlja na nov vročinski val, ki ga pričakujejo v petek. Na jugovzhodu Avstralije še vedno divja na desetine požarov, zato narašča bojazen, da bi se več požarov v Novem Južnem Walesu in Viktoriji združilo in bi nastal tako imenovani "velepožar".

Požari so doslej uničili osem milijonov hektarjev površin, to je ozemlje, veliko kot Irska, poroča AFP.

Dim viden 12.000 kilometrov stran

Oblak dima nad Avstralijo so opazili celo v 12.000 kilometrov oddaljenih Čilu in Argentini, so sporočile meteorološke službe v teh dveh južnoameriških državah. Argentinska meteorološka služba je objavila satelitske posnetke dimnega oblaka in sporočila, da ga fronta pomika z zahoda prodi vzhodu.

Razmere podrobno spremljajo tudi v Centru EU-ja za usklajevanje nujnega odziva (ERCC), ki je v stiku z avstralskimi oblastmi že več tednov. "EU solidarno stoji z Avstralci in je pripravljen pomagati, če bo treba," je na Twitterju zapisal evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Kot je dodal, čakajo na prošnjo Avstralije.

Avstralija je sicer obveščena o naboru možnosti za pomoč, ki jo lahko ponudijo EU in njegove članice. Novembra lani je EU Avstraliji na njeno prošnjo pomagal s satelitskimi posnetki območij zvezne države Novi Južni Wales, ki jih je naredil sistem Copernicus, so v ponedeljek pojasnili pri pisarni komisarja.