Sigley vodi turistične skupine v Severno Korejo. Foto: Reuters
Sigley vodi turistične skupine v Severno Korejo. Foto: Reuters

"Zjutraj smo bi bili obveščeni, da je bil Alek izpuščen iz pridržanja in da je varno zapustil državo," je dejal Morrison.

29-letnik iz Pertha, ki vodi turistične skupine v Severno Korejo, je medtem že prispel v Peking. "Dobro sem, zelo dobro, odlično," je Sigley povedal novinarjem ob prihodu v Peking, od koder je pot nadaljeval v Tokio, kjer živi njegova žena. Na vprašanje, kaj se je zgodilo v Pjongjangu, je odgovoril samo: "Ah."

Avstralski mediji so objavili video, na katerem je Sigley v spremstvu švedskega veleposlanika v Severni Koreji Kenta Rolfa Magnusa Harstedta.

Avstralski premier je o Sigleyjevem izginotju razpravljal z voditelji držav članic skupine G20 na vrhu v Osaki prejšnji konec tedna in Švedsko zaprosil za pomoč pri njegovi izpustitvi.

Avstralija ima diplomatske odnose s Severno Korejo, vendar nima veleposlaništva v Pjongjangu. Konzularne zadeve ureja prek švedskega veleposlaništva v Pjongjangu.

"V imenu avstralske vlade želim izreči najglobljo hvaležnost švedskim oblastem za njihovo neprecenljivo pomoč pri hitri izpustitvi Aleka," je v parlamentu dejal Morrison.