Bernard Law je tudi po odstopu z mesta bostonskega nadškofa še naprej zasedal visoke položaje v Vatikanu. Foto: Reuters
Bernard Law je tudi po odstopu z mesta bostonskega nadškofa še naprej zasedal visoke položaje v Vatikanu. Foto: Reuters
Film V žarišču (Spotlight, 2015) je zvesto popisal vso razsežnost zlorab v bostonski nadškofiji in v ospredje zgodbe postavil zagnano ekipo časnika Boston Globe, ki je zlorabe razkrila. Film je dobil dva oskarja, za najboljši film in najboljši scenarij. Foto: IMDB
Law je bil zelo dobro zapisan pri papežu Janezu Pavlu II. Foto: Reuters
Umrl neobsojeni spolni prestopnik, kardinal Law

Law je bil tako osrednja figura v največji krizi, ki je kdaj zajela Katoliško cerkev v ZDA. Več desetletij trajajoče zlorabe je nazadnje razkrila obsežna zgodba v Boston Globu, po kateri so leta 2015 tudi posneli z oskarjem nagrajeni film V žarišču (Spotlight).

Kot so sporočili iz Vatikana, je Law umrl v sredo po daljši bolezni.

Law je bil svojčas eden najpomembnejših ameriških cerkvenih voditeljev. Imel je velik vpliv na vatikanska imenovanja v ameriški škofiji, pomagal je postavljati prednostne smernice za ameriške škofe in je bil zelo dobro zapisan pri takratnem papežu Janezu Pavlu II.

A januarja 2002 je Boston Globe začel objavljati članke, ki so razkrili, da je Law vrsto let premeščal spolne prestopnike v duhovniških vrstah iz ene škofije v drugo, ne da bi o tem obvestil starše ali policijo. Zgodba Boston Globa je dvignila veliko prahu in zbudila katoličane po vsej državi, ki so od svojih škofov zahtevali resnico, ali so počeli enako kot Law.

3 milijarde dolarjev za žrtve
Law sprva afere ni želel komentirati, nazadnje pa se je bil prisiljen opravičiti in obljubiti korenito reformo. A mu ni kaj dosti pomagalo - na dan je namreč prišlo še na tisoče cerkvenih dokumentov, iz katerih je bilo razvidno, da je Lawa in preostale bolj skrbelo za obtožene duhovnike kot pa za njihove žrtve. Po velikem pogromu nad kardinalom je Law nazadnje papežu poslal svojo odstopno izjavo, ki jo je papež sprejel.

"Goreče molim, da bi to dejanje pomagalo bostonski nadškofiji pri celjenju ran, spravi in enotnosti, ki so tako obupno potrebne," je dejal Law ob odstopu z vrha nadškofije. "Vsem tistim, ki so trpeli zaradi mojih pomanjkljivosti in napak, se opravičujem in prosim odpuščanja."

Lawov sestop s prestola je bil za mnoge šokanten, za Cerkev, ki se običajno krčevito upira pritiskom javnosti, pa ena redkih tovrstnih drastičnih potez. A, kot poroča AP, je bila razsežnost krize prevelika. Od leta 1950 je bilo več kot 6.500 ameriških duhovnikov (6 odstotkov vseh) obtoženih spolnega zlorabljanja otrok, ameriška Cerkev pa je žrtvam izplačala več kot 3 milijarde dolarjev.

Bostonska cerkev se je bankrotu ognila samo tako, da je privolila v prodajo zemljišč in nepremičnin, vrednih več kot 100 milijonov dolarjev, s čimer je poplačala zunajsodne poravnave več kot 500 žrtvam zlorab.

"Obrnil hrbet otrokom"
Kot poglavar nadškofije v središču tega škandala je Law vse do smrti ostal simbol cerkvenih zlorab. Mitchell Garabedian, bostonski odvetnik, ki je zastopal več deset žrtev duhovnikov, pravi, da je Lawova smrt samo še odprla stare rane. "Law je obrnil hrbet nedolžnim otrokom in omogočal njihove spolne zlorabe," pravi Garabedian.

Kardinal Law je sicer tudi po škandalu ohranil kar nekaj podpore v Vatikanu. Leta 2004 je bil imenovan za nadduhovnika Bazilike sv. Marije Velike, ene od štirih glavnih rimskih bazilik. Ko je papež Janez Pavel II. leta 2005 umrl, je bil Law med škofi, ki so maševali na spominski maši v Baziliki sv. Petra.

Law je še vrsto let deloval v vatikanskih odborih, vključno v Kongregaciji za škofe, ki je pristojna za izbiro novih škofov. Zastopniki žrtev so Lawove visoke položaje v Vatikanu videli kot znak cerkvenih uslug Lawu in popolne neskesanosti Vatikana glede zlorab otrok.

Umrl neobsojeni spolni prestopnik, kardinal Law