Papež Frančišek je dejal, da kljub pravici do prošnje za pomilostitev ne bo pomilostil obsojenih pedofilov. Foto: Reuters
Papež Frančišek je dejal, da kljub pravici do prošnje za pomilostitev ne bo pomilostil obsojenih pedofilov. Foto: Reuters

"Tisti, ki so obsojeni zaradi spolne zlorabe otrok, lahko papeža prosijo za pomilostitev," je dejal Frančišek, ob tem pa zagotovil, da nikoli ni podpisal pomilostitve, niti je ne bo, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Kot poglavar Katoliške cerkve lahko Frančišek sicer pomilosti vsakogar, ki ga je obsodilo vatikansko sodišče, ne glede na zločin.

Cerkev se spopada z različnimi pedofilskimi škandali. V nekaterih duhovščina ni ukrepala kljub seznanjenosti o zlorabah, v drugih pa je celo pomagala pri prikrivanju zlorab. V zadnji tovrstni škandal je vpleten francoski kardinal Philippe Barbarin, ker ni prijavil duhovnika, ki naj bi pred 25 leti zlorabljal skavte.

Frančišek je v Vatikanu na okrogli mizi o zaščiti otrok priznal, da se zaveda težave in da je bila Cerkev preprosto pozna pri reševanju te težave.

Iz ZDA zaradi obtožb odpoklicali diplomata
Vatikan je prejšnji teden sporočil, da so iz Washingtona odpoklicali enega svojih diplomatov, saj ga ameriške oblasti sumijo pedofilije. Preiskavo primera zdaj nadaljujejo v Vatikanu.