Čin je odgovornost za poslabšanje odnosov med ZDA in Kitajsko pripisal Američanom. Foto: Reuters
Čin je odgovornost za poslabšanje odnosov med ZDA in Kitajsko pripisal Američanom. Foto: Reuters

Odnosi med Kitajsko in ZDA so od začetka leta naleteli na "nove težave in izzive", je glede na navedbe Pekinga v pogovoru opozoril Čin Gang. "Jasno je, kdo je odgovoren," je dejal in Washington pozval, naj se ne vmešava več v notranje zadeve Kitajske ter spoštuje temeljne zahteve Kitajske, vključno z vprašanjem Tajvana.

"Kitajska je vedno obravnavala kitajsko-ameriške odnose v skladu z načelom medsebojnega spoštovanja, mirnega sobivanja in sodelovanja v dobro obeh strani," je še dodal vodja kitajske diplomacije.

Telefonski pogovor je potrdil tudi Blinken, ki je na Twitterju pojasnil, da sta govorila o "prizadevanjih za ohranitev odprtih kanalov komunikacije, pa tudi o dvostranskih in svetovnih vprašanjih".

Po besedah tiskovnega predstavnika State Departmenta Matthewa Millerja je Blinken poudaril pomen tovrstnih kanalov za odgovorno upravljanje odnosov med državama in da bi se izognili konfliktom. ZDA bodo še naprej po diplomatski poti opozarjale na težavna področja, prav tako pa na področja potencialnega sodelovanja, naj bi še dodal Blinken.

V nedeljo naj bi Blinken kot prvi ameriški zunanji minister po Miku Pompeu oktobra 2018 obiskal Peking. Po nenadni odpovedi že februarja predvidenega obiska naj bi želel pomiriti številne napetosti med državama, ki segajo od kitajskega stališča do ruske vojaške agresije v Ukrajini do trgovinske vojne med državama in Tajvana, ki ga Kitajska dojema kot del svojega ozemlja.

ZDA in Kitajska si želijo vsaj nekoliko otopliti odnose