Li Šangfu. Foto: Reuters
Li Šangfu. Foto: Reuters

Li, ki je na položaju ministra od marca, je, oblečen v uniformo generala kitajske vojske, govoril na varnostnem vrhu Šangri La Dialog. Dejal je, da je svet dovolj velik, da lahko Kitajska in ZDA rastejo skupaj.

Čeprav sta državi po njegovih besedah različni in imata različna sistema, bi morali krepiti dvostranske odnose in poglabljati sodelovanje ter iskati skupne interese.

"Ne da se zanikati, da bi bil hud konflikt ali spopad med Kitajsko in ZDA neznosna katastrofa za svet," je dejal.

Li je v svojem govoru še omenil, da se spet krepi mentaliteta hladne vojne, in da bi "vzajemno spoštovanje moralo prevladati nad nadlegovanjem in hegemonijo".

Proti zdajšnjemu kitajskemu obrambnemu ministru so ZDA leta 2018 uvedle sankcije zaradi nakupa orožja od Rusije.

V soboto je kitajska vojska kritizirala ZDA in Kanado zaradi "namernega povzročanja tveganja", potem ko sta mornarici teh držav skupaj zapluli skozi Tajvansko ožino med Tajvanom in celinsko Kitajsko.

Medtem je ameriški obrambni minister Lloyd Austin v Singapurju Kitajski očital, da zavrača pogovore na vojaški ravni. Li se je v petek z Austinom sicer rokoval na večerji, a daljšega pogovora ministra nista opravila.

Ob robu vrha sta dva kitajska častnika po poročanju Reutersa dejala, da si Peking želi manj agresiven pristop ZDA v Aziji, kar vključuje odpravo sankcij proti Liju, preden se lahko začnejo pogovori med vojskama obeh držav.