V napadu je bilo ubitih 50 ljudi. Foto: Reuters
V napadu je bilo ubitih 50 ljudi. Foto: Reuters

To je močno razburilo avstralskega premierja Scotta Morrisona, pa tudi Novo Zelandijo.
Morrison je ocenil, da so bile Erdoganove izjave nevarne in zelo žaljive. Opozoril je, da bodo preučili vse vidike odnosov s Turčijo. Na zagovor so poklicali tudi turškega veleposlanika v Canberri.

Novozelandska premierka Jacinda Ardern ni hotela podrobneje komentirati Erdoganovih izjav. Je pa napovedala, da je zunanji minister Winston Peters, ki je tudi podpredsednik vlade, že odpotoval v Ankaro, "da bi razjasnil zadeve" tako glede Novozelandcev in njihovega odnosa do muslimanov kot tudi glede samega napada, ki je državo in svet pretresel prejšnji petek.

Erdogan je razburil Asvtralce. Foto: Reuters
Erdogan je razburil Asvtralce. Foto: Reuters

Erdogan je sicer v okviru predvolilne kampanje pred lokalnimi volitvami 31. marca uporabil tudi videoposnetke iz napada v Christchurchu, ko je avstralski desničarski skrajnež v napadu na dve tamkajšnji mošeji ubili 50 vernikov, še več deset pa jih je ranil.

Strelec bo "plačal"

Erdogan je napad opisal kot del napada na Turčijo in islam, hkrati pa je ocenil, da se v Avstraliji krepi protimuslimansko razpoloženje.

A ob tem je vsem "protimuslimanskim Avstralcem", kakršen je napadalec v Christchurchu, zagrozil, da jih bodo "poslali nazaj v krstah kot njihove dedke z Galipolija".

Ob tem je še dodal, da bo sam poskrbel, da bo strelec plačal, če tega ne bo storila Nova Zelandija.

Bitka za Galipoli je bila neuspešna pomorska in kopenska vojaška operacija sil antante med prvo svetovno vojno, da bi se prebili skozi Dardanele.

V bitki proti Turkom je padlo še posebej veliko število Avstralcev in Novozelandcev, ki so bili tedaj del britanskega imperija. Ubitih je bilo več kot 8000 Avstralcev, Galipoli pa je še danes eden ključnih dogodkov za avstralsko zgodovino.