Žrtve spolnega nasilja v Indiji so redno podvržene seksistični obravnavi policije in sodišč. Foto: EPA
Žrtve spolnega nasilja v Indiji so redno podvržene seksistični obravnavi policije in sodišč. Foto: EPA

Vladnemu tehniku, osumljenemu posilstva, je glavni sodnik indijskega vrhovnega sodišča na zaslišanju dejal: "Če se želite z njo poročiti, vam lahko pomagamo. Če ne, boste izgubili delo in šli v zapor."

Peticijo s pozivom k sodnikovemu odstopu, ki so jo v obliki javnega pisma pripravile aktivistke za pravice žensk, je podpisalo več kot 5000 ljudi, poroča Guardian.

Aktivistke v pismu navajajo, da se obtožencu očita, da je sledil šolarki, jo zvezal, ji zamašil usta in večkrat posilil, grozil ji je tudi, da jo bo polil z bencinom in jo zažgal ter da bo dal ubiti njenega brata.

V pismu se najvišjemu sodniku v državi očita, da želi s predlogom, da se "posiljevalec poroči s preživelo žrtvijo", žrtev "obsoditi na življenje posilstev v rokah mučitelja, ki jo je pripeljal do poskusa samomora".

Aktivistke so v pismu spomnile na še eno zaslišanje v ponedeljek, na katerem je sodnik Bobde vprašal, ali je lahko spolni odnos poročenega para kadar koli sploh lahko posilstvo. "Mož je morda res brutalen moški, vendar ali dejanje spolnega odnosa zakonito poročenega para lahko označimo kot posilstvo?"

Sodnikova izjava po mnenju avtorjev oziroma avtoric pisma "ne samo, da legitimizira spolno, fizično ali duševno nasilje moža, ampak tudi normalizira mučenje, ki ga indijske ženske leta trpijo v zakonih brez pravnih možnosti".

V Indiji posilstvo v zakonu ni zločin. Obupne razsežnosti spolnega nasilja v državi so predmet mednarodne pozornosti od množičnega posilstva in umora študentke na avtobusu v New Delhiju leta 2012.

Žrtve nasilja so redno podvržene seksistični obravnavi policije in sodišč. Med drugim jih spodbujajo, naj se poročijo s svojimi napadalci, kar naj bi predstavljajo t. i. kompromisno rešitev.