Zaradi primera so po Indiji izbruhnili protesti. Foto: Reuters
Zaradi primera so po Indiji izbruhnili protesti. Foto: Reuters

Najstnico, pripadnico nižje kaste dalit, je pred dvema tednoma v indijski zvezni državi Utar Pradeš brutalno posilila četverica moških iz višje kaste. 19-letnica je zaradi poškodb danes umrla. Vse štiri moške so po navedbah pristojnih oblasti aretirali.

Pripadniki indijske kaste dalit, znane tudi kot "nedotakljivi", ki jih približno 200 milijonov, so že dlje časa žrtve diskriminacije in zlorab, kar se je po navedbah borcev za človekove pravice med pandemijo covida-19 samo še okrepilo.

Najstnico so po posilstvu našli v mlaki krvi. Zaradi poškodb vratu in hrbtenice je bila hroma. Najprej so jo odpeljali v tamkajšnjo bolnišnico, v ponedeljek pa v bolnišnico v New Delhiju, ker se je njeno zdravstveno stanje poslabšalo. Umrla je danes zjutraj.

Žrtvin brat je za BBC povedal, da v prvih desetih dneh po posilstvu oblasti niso aretirale nikogar. "Pustili so jo za mrtvo. 14 dni se je bojevala za življenje," je povedal.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Strukturno nasilje nad nižjimi kastami

Borci za pravice žensk, pa tudi bollywoodski zvezdniki so že obsodili napad. "Žalosten, žalosten dan. Kako dolgo se bo to še dogajalo," je zapisal režiser in producent Farhan Aktar. Aktivistka Kavita Krišnan je dejala, da je napad del "širše slike strukturnega nasilja" nad ženskami iz kaste dalit.

Članica opozicijske Kongresne stranke Prijanka Gandi je menila, da je napad posledica poslabšanja razmer na področju javnega redu in miru v zvezni državi Utar Pradeš, kjer je na po oblasti stranka Baratija Džanata premierja Narendre Modija.

Novo brutalno posilstvo v Indiji se je zgodilo le nekaj mesecev po tem, ko so obesili štiri moške zaradi posilstva študentke na avtobusu leta 2012. Prav to posilstvo je postalo simbol razširjenega spolnega nasilja nad ženskami v Indiji.

Ženske v Indiji so pogosto žrtve spolnih napadov, ne glede na kasto ali sloj. Leta 2018 so v državi uradno našteli skoraj 34.000 posilstev, vendar poznavalci menijo, da je to le vrh ledene gore, saj številne žrtve zaradi strahu napadov ne prijavijo.