Privrženci Modija po indijskih mestih slavijo njegovo zmago. Foto: EPA
Privrženci Modija po indijskih mestih slavijo njegovo zmago. Foto: EPA

"Vsi si želimo nove Indije. Želim skloniti glavo in se vam zahvaliti," je v nagovoru Modi dejal volivcem.

Volitve so v Indiji, največji demokraciji na svetu, potekale v sedmih etapah vse od 11. aprila in se končale v nedeljo. Preštevanje izidov se bliža koncu. Po podatkih volilne komisije je bila volilna udeležba približno 65-odstotna, volilno pravico je skupno imelo 900 milijonov ljudi.

BJP je po prešteti polovici glasov dobil 300 sedežev v spodnjem domu parlamenta. Za večino v spodnjem domu parlamenta, imenovanem lok sabha, bi stranka potrebovala 272 sedežev, kar pomeni, da si je Modi tako rekoč že zagotovil nov petletni mandat.

"Skupaj rastemo, skupaj uspevamo. Skupaj bomo zgradili močno Indijo, ki bo vključevala vse ljudi. Indija bo znova zmagala," se je Modi po prvih izidih odzval na Twitterju. Na sedežih stranke BJP v več mestih so proslavili zmago s plesom ob zvokih bobnov, vzklikanju sloganov in plapolanju zastav stranke.

Delni izidi sicer kažejo, da BJP z zaveznicami v zgornjem domu parlamenta ne bo imel večine, kar bo nekoliko ustavilo agendo Modija na področju zakonodaje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pakistanski premier Imran Kan je čestital Modiju ob zmagi in dejal, da se že veseli delovanja "za mir, napredek in blaginjo v Južni Aziji".

Kongresna stranka znova porazno

Kongresna stranka, najstarejša stranka v državi, ki kroji indijsko politiko že vse od osamosvojitve nekdanje britanske kolonije, je po doslej preštetih glasovih osvojila le 51 sedežev, skupaj z zaveznicami pa manj kot sto.

Njen voditelj, 48-letni Rahul Gandi, je doživel tudi sramoten osebni poraz, saj prvič po letu 2004 ni bil izvoljen v mestu Ameti v zvezni državi Utar Pradeš, ki so ga člani njegove družine desetletja zastopali v indijskem parlamentu.

Druga zaporedna prepričljiva zmaga

Modi je dosegel boljši izid, kot so mu ga napovedovali. Foto: Reuters
Modi je dosegel boljši izid, kot so mu ga napovedovali. Foto: Reuters

BJP je zmagal že na volitvah 2014, ko je v spodnjem domu indijskega kongresa dobil 282 poslancev. Skupaj z zavezniki jih je nato imel 336. To je bila največja zmaga BJP-ja v zadnjih 30 letih.

68-letni Modi je na eni strani oboževan, na drugi pa ga krivijo za ohranitev delitev med hindujsko večino in okoli 170 milijoni muslimanov v državi, ki je z 1,34 milijarde ljudi po Kitajski druga država na svetu po številu prebivalstva.

Modi, ki se je iz revščine povzpel do premierja, se je ob februarski zaostritvi s Pakistanom vzpostavil kot "domoljubni varuh" Indije.

Modi, ki je bil od leta 2001 prvi mož Gudžarata, zvezne države na zahodu Indije, je bil zaslužen za hiter razvoj svoje države, kar mu je leta 2014 tudi pomagalo do zmage. Vendar ostaja sporna osebnost, predvsem zaradi domnevne vpletenosti v protimuslimanske nemire leta 2002, v katerih je bilo ubitih več kot tisoč ljudi.

V času njegovega mandata se je povečalo tudi število linčanj muslimanov in pripadnikov najnižje kaste, dalitov, zaradi uživanja govedine ter zakola in prodaje za hindujce svetih krav. Več mest z imeni iz časov muslimanskih vladarjev so preimenovali, v učbenikih pa so zmanjšali prispevek muslimanov državi.

Strah pred manipulacijo z glasovi

Volitve so potekale prek elektronskih naprav, del glasov pa je bil zaradi nadzora tudi v papirnati obliki. V javnosti so se v torek na svetovnem spletu pojavili videoposnetki, ki so prikazovali, kako so volilne naprave vozili z zasebnimi vozili, zaradi česar so številni opozicijski politiki že izrazili zaskrbljenost zaradi morebitnih manipulacij pri preštevanju glasov.

Indijci čakajo izide volitev