Na Japonskem s 125 milijoni prebivalcev so leta 2020 izvedli okoli 145.000 splavov s kirurškim posegom. Foto: Reuters
Na Japonskem s 125 milijoni prebivalcev so leta 2020 izvedli okoli 145.000 splavov s kirurškim posegom. Foto: Reuters

Po zakonu iz leta 1948 je privolitev partnerja – z zelo redkimi izjemami – že potrebna za poseg splava, kar, kot opozarjajo aktivisti, krši reproduktivne pravice žensk.

Aktivisti zdaj pozivajo zdravstvene oblasti na Japonskem, naj opustijo to zahtevo kot pogoj, da bi zdravnik ženski lahko predpisal tabletko za preprečevanje nosečnosti.

Ustanovna članica organizacije "Dejanje za varen splav Japonska" Kumi Cukahara je po poročanju Guardiana opozorila na težave, ko obstaja spor med partnerjema, zaradi česar so ženske prisiljene, da rodijo otroka proti svoji volji. "Za ženske je siljenje v nosečnost, ki je ne želijo, nasilje in oblika mučenja," je dejala.

Sorodna novica Napad nazadnjaških politik na pravice žensk

Japonski mediji navajajo tudi primere, ko zdravniki niso hoteli odobriti splava za ženske, ki so bile žrtve spolnega napada. Zdravstvene oblasti so morale zato pojasniti, da privolitev partnerja ni potrebna v primerih posilstva.

Da bodo na Japonskem omenjeno zdravilo odobrili šele letos, dolgo zatem, ko so to storili že v več kot 70 drugih državah, po mnenju aktivistov odraža dejstvo, nizko pomembnost, ki jo zdravju žensk pripisujeta parlament in zdravstvena skupnost, v katerih prevladujejo moški.

Japonska je kontracepcijske tablete odobrila po devetih letih, leta 1999, viagro za pomoč pri težavah z erekcijo pa po zgolj šestih mesecih, ponazarja Guardian.

Aktivisti ob tem opozarjajo, da bodo jutranje tabletke, ki jih ne bo pokrilo zdravstveno zavarovanje, za številne ženske predrage. Ena naj bi stala okoli 730 evrov, toliko kot poseg splava, ženske pa naj bi jih morale vzeti pod strogim zdravstvenim nadzorom, kar bi lahko pomenilo hospitalizacijo.

Na Japonskem s 125 milijoni prebivalcev so leta 2020 izvedli okoli 145.000 splavov s kirurškim posegom. Naj odpravijo zahtevo po privolitvi partnerja, sta pozivala tudi Svetovna zdravstvena organizacija in Odbor ZN-a za odpravo diskriminacije žensk.