Prizor iz Washingtona. Foto: EPA
Prizor iz Washingtona. Foto: EPA

Protestniki se zbirajo v Washingtonu, pa tudi v drugih mestih po ZDA, na primer v New Yorku, Los Angelesu, Austinu in Čikagu.

Organizatorji napovedujejo "poletje besa", če bo vrhovno sodišče razveljavilo odločitev v primeru Roe proti Wade, s katero je leta 1973 ženskam po celotnih ZDA zagotovilo pravico do splava do trenutka, ko lahko zarodek sam preživi zunaj maternice.

Organizacije, kot so Načrtovano starševstvo, Pohod žensk in druge organizacije za zaščito pravice do splava, so za soboto organizirale več kot 400 pohodov po državi. Napovedujejo več sto tisoč protestnikov in protestnic, šlo pa naj bi za prve od številnih koordiniranih protestov.

Gre za odziv na poročanje portala Politico, ki je v začetku maja objavil osnutek mnenja konservativnih članov vrhovnega sodišča glede primera Roe proti Wade, ki je leta 1973 ženskam zagotovil pravico do splava do trenutka, ko lahko zarodek sam preživi zunaj maternice, po celotnih ZDA.

V mnenju piše, da se lahko pravice, ki nimajo dolge zgodovinske tradicije in niso izrecno omenjene v ustavi, odpravijo. Po pričakovanjih bo sodišče, v katerem so konservativni sodniki v večini, mnenje potrdilo v juniju.

To pomeni, da bo pravica do splava spet v rokah posameznih zveznih držav in verjetno jo bodo države, v katerih vladajo republikanci, ukinile ali vsaj močno omejile.

Demokrati, ki imajo predsednika države in večino tako v predstavniškem domu kongresa kot senatu, upajo, da jim bo ogorčenje zaradi napovedane odločitve vrhovnega sodišča prineslo zmago na novembrskih kongresnih volitvah.

Številni volivci in volivke pa bodo verjetno skeptični glede zmožnosti ali pripravljenosti demokratov, da zaščitijo dostop do splava, saj do zdaj tega niso uredili z ustreznim zveznim zakonom.