Foto:
Foto:

Vlada premierja Šinza Abeja, ki si želi okrepiti japonske oborožene sile, je potrdila nov petletni obrambni načrt, ki med drugim predvideva nadgradnjo dveh obstoječih helikopterskih ladij v letalonosilki. Vlada trdi, da je ukrepanje nujno zaradi naraščajočih obrambnih izzivov v regiji, predvsem zaradi napetosti s Severno Korejo in vse večje vojaške moči Kitajske.

Za mnoge je odločitev vlade sporna, saj se Japonska po njihovem mnenju oddaljuje od strogo obrambne politike, zapisane v mirovniški ustavi, ki so ji jo ZDA vsilile po drugi svetovni vojni.

"Zagotovili bomo tako kvantiteto kot kakovost obrambnih zmogljivosti, ki so potrebne, da bi odgovorili na hitro spreminjajoče se varnostno okolje," je izjavil predstavnik japonske vlade Jošihide Suga. "Menimo, da je to znotraj tega, kar dovoljuje ustava," je dodal.

Rekordna obrambna poraba
Petletni načrt predvideva rekordno obrambno porabo za 214 milijard evrov do marca 2024. Ob tem poziva obrambno ministrstvo, naj nadgradi dva rušilca razreda Izumo, da bi na njiju lahko pristajala bojna letala, ki za pristanek in vzlet potrebujejo kratko stezo ali pa lahko pristajajo in vzletajo vertikalno, kot na primer nevidni lovci F-35B.

Vlada prav tako načrtuje nakup 42 lovcev F-35 v naslednjem desetletju, po vsej verjetnosti različico F-35B. V tem obdobju naj bi kupili tudi 105 bojnih letal F-35A. Po poročanju japonskih medijev bodo nakupi davkoplačevalce stali več kot 7,8 milijarde evrov.