Tožilstvo Ghosnu med drugim očita prikrivanje realno višino prejetih prihodkov. Foto: Reuters
Tožilstvo Ghosnu med drugim očita prikrivanje realno višino prejetih prihodkov. Foto: Reuters

Sodišče naj bi o pritožbi tožilstva odločilo še danes in šele nato bo jasno, ali bodo Ghosna v zameno za plačilo milijarde jenov oziroma 7,8 milijona evrov varščine izpustili iz pripora.

Sodišče je sicer naložilo še dodatne pogoje, kot na primer, kje na Japonskem bi lahko Ghosn živel, da bo imel pred vhodom v dom nameščeno kamero in da ne sme potovati v tujino. Ghosn je v priporu že več kot tri mesece, sodišče pa je doslej zavrnilo že dve prošnji za dodelitev varščine.

65-letni Ghosn je nato zamenjal svojega japonskega odvetnika. Zdaj ga zastopa Juničiro Hironaka, ki je zagovarjal že več znanih ljudi in večkrat uspešno vložil zahteve po izpustitvi iz pripora.

Ghosn je v priporu v Tokiu zaradi domnevnih finančnih malverzacij v japonskem Nissanu, ki ga je vodil v okviru tristranskega zavezništva avtomobilskih proizvajalcev Renault, Nissan in Mitsubishi Motors. Med drugim mu preiskovalci očitajo prikrivanje realne višine prejetih prihodkov. Grozi mu do deset let zapora.

Po izbruhu afere in aretaciji 19. novembra lani sta ga najprej z mesta prvega moža odstranila Nissan in Mitsubishi, konec letošnjega januarja pa še Renault.

"Zgodba o izdaji"

Nekdanji ugledni menedžer je svojo aretacijo označil za "zgodbo o izdaji". Prepričan je, da za celotno zadevo stojijo tisti, ki so nasprotovali njegovim načrtom za tesnejše povezovanje treh avtomobilskih proizvajalcev v zavezništvu.

Ghosnov primer je spet izpostavil japonski kazenski pravosodni sistem, ki omogoča dolgotrajno zapiranje osumljencev, njihovim odvetnikom pa prepoveduje navzočnost med zaslišanji, ki lahko trajajo osem ur na dan.