Tri srečanja med prejšnjim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in severnokorejskim vodjo Kimom so prinesla le manjše premike. Foto: Reuters
Tri srečanja med prejšnjim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in severnokorejskim vodjo Kimom so prinesla le manjše premike. Foto: Reuters

Da bi preprečil stopnjevanje napetosti, je skušal Washington Pjongjang doseči na več različnih načinov, so sporočili ameriški uradniki. Med drugim so jih skušali doseči tudi prek severnokorejske misije pri Organizaciji združenih narodov (ZN).

ZDA in Severna Koreja medtem še niso dosegle sporazuma glede jedrskega programa Severne Koreje, poroča britanski BBC.

Severnokorejski državni mediji še niso priznali, da je Joe Biden novi ameriški predsednik. Foto: Reuters
Severnokorejski državni mediji še niso priznali, da je Joe Biden novi ameriški predsednik. Foto: Reuters

Tri srečanja med prejšnjim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in severnokorejskim vodjo Kimom so prinesla le manjše premike. S pogovori niso uspeli prepričati Severne Koreje, naj se odpove jedrskemu orožju, kar je ključna zahteva ZDA in drugih zahodnih sil.

Kim Džong Un se ne odziva že leto dni

Severnokorejski državni mediji še niso priznali, da je Joe Biden novi ameriški predsednik.

Kljub več poskusom sodelovanja s Severno Korejo več kot dvanajst mesecev ni bilo nobenega pomembnega stika, so zatrdili uradniki, to obdobje pa vključuje tudi večino zadnjega leta Trumpovega predsedovanja.

Biden je že napovedal pregled politike Severne Koreje, ki naj bi bil predstavljen aprila. Gospoda Kima je označil za razbojnika in poudaril potrebo po severnokorejski jedrski razorožitvi, preden bodo lahko olajšane težke gospodarske sankcije ZDA in OZN.

Severnokorejski vodja je še naprej poudarjal vojaške zmogljivosti svoje države in zatrjeval, da je razvil natančnejše rakete velikega dosega, supervelike bojne glave, vohunske satelite in podmornico z jedrskim pogonom. Hkrati je ZDA pozval, naj opustijo svojo "sovražno politiko".

Brez dogovora o jedrski razorožitvi

Jedrske ambicije Severne Koreje naj bi bile izrazito vidne med tedenskim obiskom ameriškega državnega sekretarja Anthonyja Blinkna in obrambnega ministra Lloyda Austina na Japonskem in v Južni Koreji.

Odnosi med ZDA in Severno Korejo so se poslabšali leta 2017, ko je Severna Koreja preizkusila rakete velikega dosega, ki bi lahko prizadele ameriška mesta.

Sorodna novica Ruski diplomati iz Severne Koreje kar na vagonu na ročni pogon

Napetosti so se umirile, ko je Trump skušal vzpostaviti osebni stik s Kimom, vendar na srečanjih nista dosegla dogovora glede jedrske razorožitve in sankcij. ZDA so zavrnile zahtevo Severne Koreje po odpravi sankcij v zameno za zgolj delno zmanjšanje jedrskih zmogljivosti.

Meje Severne Koreje zaprte zaradi epidemije covida-19

Severna Koreja je trenutno bolj odrezana od zunanjega sveta kot kdaj prej. Njene meje so že več kot leto dni zaprte, s čimer želijo preprečiti širjenje epidemije covida-19. Trgovina z glavno zaveznico države Kitajsko je v zadnjih mesecih upadla za več kot 90 odstotkov.