Razstava iranskih raket kratkega dosega v Teheranu. Foto: EPA
Razstava iranskih raket kratkega dosega v Teheranu. Foto: EPA

Severna Koreja in Iran sta po navedbah neimenovane države članice Združenih narodov obnovila sodelovanje pri razvoju raket dolgega dosega. Sodelovanje je vključevalo prenos ključnih delov, zadnja pošiljka pa je bila poslana leta 2020, piše v letnem poročilu neodvisnega odbora strokovnjakov ZN-a, ki je bilo v ponedeljek predloženo Varnostnemu svetu ZN-a.

Teheran sodelovanje zanika. V odgovoru Združenim narodom so zatrdili, da so bili v preiskavi in analizah uporabljeni ponarejeni podatki.

Glede Severne Koreje strokovnjaki ZN-a ugotavljajo, da še naprej vzdržuje in razvija svoje programe jedrskega orožja in balističnih raket, s čimer krši resolucije Varnostnega sveta. Pjongjang je lani napovedal priprave na testiranje in proizvodnjo novih konic za balistične rakete in razvoj taktičnega jedrskega orožja.

Kršitve Severne Koreje: od jedrskih zmogljivosti do uvoza nafte

Kot piše v poročilu, je Severna Koreja proizvajala fisijski material, vzdrževala jedrske zmogljivosti in nadgradila infrastrukturo za balistične rakete. Material in tehnologijo za te programe je še naprej poskušala pridobiti v tujini.

Strokovnjaki ZN-a so preiskovali tudi primere nabave ladij, prodaje ribolovnih pravic in izvoza premoga, s čimer je Severna Koreja kršila sankcije. Zaprtje severnokorejskih meja zaradi pandemije je sicer verjetno oviralo te dejavnosti, poročilo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Severna Koreja naj bi po navedbah poročila prav tako še naprej uvažala več rafinirane nafte, kot je dovoljeno. Mejo 500.000 sodčkov naj bi večkratno presegla, poroča France 24. ZDA so trditve dokazovale s satelitskimi posnetki, Kitajska in Rusija pa jih zanikata in trdita, da je uvoz nafte v resnici manjši.