Umetniški performans na stadionu. Foto: EPA
Umetniški performans na stadionu. Foto: EPA

Parada ni bila predvajana v živo na državni televiziji, trajala pa je več ur, je poročala južnokorejska tiskovna agencija Yonhap, ki se sklicuje na neimenovani vir v južnokorejski vladi.

Portal NK News, ki spremlja dogajanje v Severni Koreji, je poročal o formaciji vojaških letal, ki so uprizorila ognjemet.

Pred kongresom stranke so komercialni sateliti posneli vaje vojaških enot, poroča Reuters.

V sredo je Kim Jo Džong, sestra severnokorejskega voditelja Kim Džong Una in članica Centralnega komiteja stranke, kritizirala južnokorejsko vojsko, ker je sporočila, da je zaznala znake parade v Pjongjangu v nedeljo. To je Kim Jo Džong označila za "sovražen pristop" do Severne Koreje.

Voditelj Kim Džong Un in drugi funkcionarji so v sredo na zaprtem stadionu v glavnem mestu gledali predstavo vojaških in civilnih umetnikov ter mladinskih skupin predvsem na temo poveličevanja vodstva Kima in utrjevanja sporočil strankarskega kongresa, poroča severnokorejska tiskovna agencija KCNA.

Kongres stranke je trajal osem dni in je bil šele drugi tak kongres po letu 1980.

Severna Koreja, ki je sicer pod mednarodnimi sankcijami zaradi svojega programa jedrskega orožja in balističnih raket, ni uradno potrdila primerov okužbe z novim koronavirusom, je pa zaprla mejo, omejila potovanja po državi in sprejela druge ukrepe za preprečitev izbruha.