Severna Koreja ostaja zaradi svojih jedrskih ambicij izolirana. Foto: Reuters
Severna Koreja ostaja zaradi svojih jedrskih ambicij izolirana. Foto: Reuters
Sorodna novica Severna Koreja naj bi v četrtek priredila vojaško parado

Na paradi dva dneva po koncu kongresa stranke so vojaki korakali ob tankih, topništvu in raketnih sistemih. Na posnetkih dogodka je bilo videti tudi severnokorejskega voditelja Kim Džong Una, ki je dogajanje opazoval z odra.

Nove balistične rakete

Strokovnjaki menijo, da je Pjongjang na paradi predstavil novo različico balističnih raket, ki jih lahko izstrelijo s podmornice (SLBM), in balistične rakete kratkega dosega. Po njihovem mnenju so prikazane rakete SLBM daljše in gre najverjetneje za posodobitev tistih, ki so jih predstavili oktobra lani.

Kim Džong Un je na zadnjem kongresu označil ZDA za največjega sovražnika Severne Koreje. Foto: Reuters
Kim Džong Un je na zadnjem kongresu označil ZDA za največjega sovražnika Severne Koreje. Foto: Reuters

Severna Koreja izolirana

Na podobnem dogodku v oktobru je Pjongjang predstavil tudi balistično raketo dolgega dosega, ki bi lahko potencialno dosegla celinske ZDA. Če sodimo po posnetkih, jih na tokratni paradi niso prikazali.

Severna Koreja ostaja zaradi svojih jedrskih ambicij izolirana. Že leta preizkuša različne balistične rakete, ki se izstrelijo z zemlje ali ladje. Rakete, ki jih izstrelijo s podmornice, nasprotniki sicer težje prestrežejo.

Tokratni kongres Delavske stranke in parada sta potekala tik pred prisego novoizvoljenega predsednika ZDA Joeja Bidna. Kljub dvema vrhoma, na katerih sta se srečala Kim in ameriški predsednik Donald Trump, glede jedrskega dogovora ni videti nobenega napredka.

Kim je na zadnjem kongresu ZDA med drugim označil za največjega sovražnika Severne Koreje.

Vojaška parada v Severni Koreji