Prebivalci na jugu Japonske se pripravljajo na prihod tajfuna. Foto: Reuters
Prebivalci na jugu Japonske se pripravljajo na prihod tajfuna. Foto: Reuters

Kot še poroča francoska tiskovna agencija AFP, se bo po pričakovanjih tajfun popoldne po krajevnem času pomikal čez otočje Amami.

Opolnoči po krajevnem času je bil Haišen kakih 80 kilometrov vzhodno od otoka Amami Ošima, vetrovi pa so dosegali hitrosti tudi do 234 kilometrov na uro.

Po napovedih se bo neurje pomikalo proti severu in severozahodu ter se približalo južnemu otoku Kjušu, nato pa doseglo Južno Korejo.

Meteorološka agencija je prebivalce pozvala k veliki previdnosti zaradi nevarnosti poplav, silovitih vetrov, ekstremnih valov in zelo močnega plimovanja.

Več sto tisoč prebivalcev Kjušuja so pozvali, naj se zatečejo v zaklonišča, predvsem v mestih Kagošima in Goto, ki sta na predvideni poti tajfuna.

Zaradi slabega vremena so odpovedali že več kot 500 poletov, v Kagošimi je več kot 21.000 gospodinjstev ostalo brez elektrike.

Zaradi Haišena je morala japonska obalna straža prekiniti tudi iskanje več deset pogrešanih mornarjev, potem ko je ladja Gulf Livestock 1, ki je prevažala več tisoč krav, potonila v drugem neurju v Vzhodnokitajskem morju.

Na Japonskem zaradi tajfuna evakuirali skoraj dva milijona ljudi

Severna Koreja: Napoved kazni zaradi žrtev tajfuna

Severna Koreja je medtem napovedala kaznovanje predstavnikov lokalnih oblasti v obalnem mestu Vonsan, češ da niso izvedli priprav na tajfun Majsak, ki je vzhodno obalo države zadel v sredo. Časopis Delavske stranke je tamkajšnje oblasti obtožil "neodgovornega obnašanja".

Časopis je poročal, da je umrlo več deset ljudi, ni pa navedel točno, koliko ljudi je umrlo, koliko je ranjenih in pogrešanih. Tamkajšnje oblasti niso upoštevale ukazov vladajoče stranke, piše časopis.

Tamkajšnjim oblastem naj bi bilo tako naročeno, naj "nemudoma organizirajo projekt identificiranja ogroženih objektov in evakuirajo vse prebivalce".

Odgovorne za žrtve čakajo "hude strankarske, administrativne in pravne kazni".

BBC poroča, da je nemogoče preveriti, ali so tamkajšnje oblasti res zanemarile te ukaze ali pa jih skuša vladajoča stranka nepravično kaznovati, da bi pomirila javnost.

Tajfun Kajsak je povzročil škodo v Severni Koreji le en teden po tem, ko je državo prizadel tajfun Bavi.